Ловеч увеличи персонала за траурни обреди , погребенията поскъпват двойно

OFFNews 02 февруари 2021 в 09:42 1671 0

Община Ловеч увеличава с 8 души щатните бройки за обредна дейност. Увеличават се и цените на услугите, като за трауирни дейности те нарастват почти двойно, предаде БТА. 

Причината е нарасналият брой погребения, както и заради изискванията на здравните власти към поддръжката на гробищните паркове.

Персоналът на бюджетна дейност "Обреди" към Община Ловеч в момента е от 15 щатни бройки за извършване на дейности в две направления - траурна и радостна дейност. Числеността на работещите в дейност "Обреди" е съобразена с приблизително 100 радостни събития (сватби и именувания) и 300 траурни събития (погребения и урнополагания) на година в Ловеч. За периода 2006-2018 г. средният брой траурни събития е 330. За 2019 г. те са 400, а за изминалата 2020 г. - 464, става ясно от предложението на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова до общинските съветници.

Според него измененията на наредба на здравното министерство за изискванията към гробищните паркове и погребването и пренасянето на покойниците от декември 2019 г. разширяват кръга на задълженията на общината като собственик на гробищните паркове и налагат съществени промени в организацията на дейността. Затова числеността на бюджетна дейност "Обреди" нараства до 23-ма заети.

По думите на директора Таня Тинчева наложително е било и повишаване на размера на таксите и цените на услугите относно траурната дейност, тъй като не са променяни от 2005 г. Минимално са вдигнати и цените, касаещи радостната дейност.

Промените, постъпили по предложение на кмета, са одобрени от Общинския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови