КЗК за Ивайло Мирчев: Краткият му опит като депутат не му позволява да прави адекватна оценка

OFFNews 02 февруари 2024 в 11:52 1365 1

КЗК

Снимка Архив

Комисията за защита на конкуренцията

Критиките към Комисията за защита на конкуренцията се отправят от народен представител с кратък институционален опит, датиращ от 2021 година, който опит явно не му позволява да дава аргументирана и адекватна оценка на работата на КЗК.

Това посочват от Комисията за защита на конкуренцията в позиция до медиите, след като в четвъртък депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев заяви, че "в момента нито един регулатор, освен БНБ, не работи". КЗК "сравнява" опита на Мирчев с опита на председателя на комисията, който е с 44 години професионален опит.

"От изказванията на г-н Мирчев в медиите е видно, че същият поради непознаване на работата на КЗК и липсата на експертиза в областта на конкуренцията, с политическо говорене, се опитва да омаловажи изключителния професионализъм на екипа на КЗК", пише още в позицията си регулаторът.

През седмицата Комисията обвини съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков "в опит за сериозна намеса в дейността ѝ". Причината - призивът на Петков към КЗК да не одобрява сделката за придобиване на "Булсатком" от "Юнайтед груп".

В позиция на регулатора след думите на Мирчев се посочва, че КЗК е един от най-натоварените административни органи, тъй като упражнява правомощия по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите.

"По трите посочени закони пред Комисията ежегодно се образуват голям брой производства, по които се постановяват един или повече от един административни актове и по които страните депозират молби, възражения, доказателства и други, по които КЗК следва да вземе отношение", обясняват оттам.

КЗК дава и конкретни цифри, които "демонстрират постоянната натовареност на работата:

"През 2023 година са били образувани общо 1191 производства, от които 1088 производства са по реда на Закона за обществените поръчки. През изминалата година Комисията е постановила общо 1 343 акта, от които 813 решения и 530 определения по трите закони, по които упражнява правомощия. Постановените по реда на ЗОП решения са общо 701 на брой. По реда на ЗЗК са постановени общо 110 решения, от които с 40 решения КЗК се е произнесла във връзка с предстоящи концентрации между предприятия, а с 49 акта е установено наличието или липсата на нарушения по нелоялна конкуренция. С останалите актове, постановени по реда на ЗЗК са приети решения за застъпничество за конкуренцията и други".

Комисията за защита на конкуренцията припомня и че през 2023г. е санкционира дружества от Групата Лукойл с рекордни по размер санкции, възлизащи общо на 262 907629 лева за антитръстови нарушения на пазара на горива.

"В резултат на активните действия на КЗК, дружествата промениха и коригираха поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията", смятат оттам.

КЗК пише и че са образувани 9 антитръстови производства, от които 3 за евентуално наличие на картели в сектора на хранителните продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

02.02 2024 в 14:30

"КЗК "сравнява" опита на Мирчев с опита на председателя на комисията, който е с 44 години професионален опит."

Опит, като какво?Цял живот лемур в администрацията?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика