КЗД разреши такса "дете" в ресторантите

OFFNews 19 април 2016 в 23:17 14268 6

Такса „дете" в ресторантите не представлява дискриминация и не е незаконна, реши Комисията за защита от дискриминация.

Решението на комисията е по жалба на жена от Стара Загора, според която в местно заведение се таксува с 50% по-скъпо консумацията на родители, които посещават заведението с децата си, съобщи Дарик. 

Живка Александрова посетила заведението през май миналата година заведението с децата си на възраст 8, 10 и 12 години. От менюто на заведението ставало ясно, че поради липса на детска площадка, консумацията й ще бъде таксувана с 50% по-скъпо от страна на сервитьорите.

Жената подала жалба в КЗД. Комисията обаче взела решение, според което в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение".

Според КЗД надценката е била вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

Членът на КЗД Атанас Мусорлиев обаче излиза с особено мнение по казуса. Според него самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката", представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение", се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

По думите му е трябвало нарушителят да бъде санкциониран.

Самата Живка Александрова е категорична, че ще продължи битката по казуса и вече обжалва решението пред Административния съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

20.04 2016 в 10:06

Неам нищо против дечурлигата, в заведенията в които ходя през деня е даже весело да има деца, нищо че малко дигат децибелите, а в тези в които ходя вечер деца така или иначе няма, така че всичко е точно...

12004

5

offmnenie

20.04 2016 в 10:05

Това решение е абсолютно недопустимо за европейска страна! 50% надценка заради това, че си влязъл със семейството си в ресторанта е гавра с обществото. Не просто трябва да го глобят този, но и да го съдят с всичката строгост на закона. В всяка бяла страна, деца могат да не се допускат, ако има обективни причини за това - пушене, силна музика, препълнен салон и т.н. Лично не съм бил допускан в заведение в Ирландия с 2 год. си дете поради тези причини - внимание! - за безопастността на детето, а не за кефа на пияндурниците, които са виждали деца само на картинка. Срамота!

12031

4

Gugoj

20.04 2016 в 09:50

Аз съм твърдо ЗА... много над 50% от родителите залапват гнусните цигари, дърпат си алкохола и децата вилнеят като луди... когато си в заведение, детето ти трябва да е научено и възпитано да се сдържа... не е нужно цялото заведение да се радва на ИЗОБРЕТАТЕЛНОСТТА му... не съм длъжен да гледам, слушам и търпя глупостите му, само защото някой не си е свършил работата с възпитанието... Особено когато съм излезнал да разпусна...

По мое време първо - щях да изложа родителите си и второ - баща ми щеше да ми дръпне един пердах...

Пък вие си живейте в Германия и продължавайте да пускате ПАЛАВНИКЪТ да си вилнее по заведенията... много е похвално :) добър пример давате на хората...

12539

2

mdn

20.04 2016 в 00:55

Живея в Германия,децата са на почит тук.Моя палавник редовно чупи нещо по заведенията,винаги отивам и казвам,че щетите са за моя сметка и ще ги платя.След като си тръгнем,персонала ми казва че всичко е наред и дори дават бомбони на малкия,без да съм платил"такса чупливост"!
Дори и в магазините за дрехи има детски кътове,майките да разглеждат,децата да си играят.
Признавам си,от ден на ден,все повече ми се повръща от тая "Държава мащеха"!

12007

1

Ку Ку

19.04 2016 в 23:57

Бате, тия от КЗД, и те ли са луди?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки