Кремъл опитва да вербува украинци в България за ''протест за мир''

Светослав Метанов 07 декември 2023 в 18:13 8496 4

акция

Снимка БГНЕС

БСП и Възраждане са двете партии, които най-често лансират посланията на кремълската пропаганда у нас.

Пропутински активисти се опитват да зарибяват хора от украинската общност в България за участие в протест, на който да бъдат лансирани наративите на руската пропаганда. За това алармираха пред OFFNews от организация на украинците във Варна.

Става дума за доста странен случай зад който не е много ясно кой стои организационно у нас. Затова пък е кристално ясно, че целта е да се обслужат интересите на Кремъл.

"Преди два дни при нас дойде човек, който говореше почти перфектен руски. Беше приветлив и добронамерен, каза, че е собственик на фитнес зала и че там се е сприятелил с украинец, живеещ в България, който търсел възможност да организира митинг за мир в София", разказа пред медията ни представител на една от многобройните организации на украинските бежанци в България.

По думите й човекът не знаел как да го направи сам и затова той му съдейсвал, търсейки контакт с представители на украинската общност.

"Човекът обясни, че митингът трябва да е в София и то точно пред фонтана на президентството. Украинският му приятел бил готов да финансира транспорта от Варна до София", продължава разказът.

Въпросният емисар дори отворил имейл, в който пишело, че трябва да бъдат осигурени 30-35 души за мероприятието, а също и какви плакати трябва да издигнат.

"Посланията бяха "Европа спонсорира войната", "САЩ започна тази война", "Зеленски и Путин - започнете преговори". На нас веднага ни стана ясно за какво става дума, но решихме да разберем повече и продължихме да "играем театър", а не го изпратихме веднага по пътя на "русский военный корабль", обяснява жената от Варна.

След това мъжът, който бил на видима възраст 40-50 години им показал снимки от аналогично мероприятие, повтарящо дословно опорките на руската пропаганда от Гърция. 

"Снимките и информацията бяха публикувани в молдовски сайт, а лозунгите - абсолютно същите", обясняват от украинската организация в морската столица.

Представителите на общността посъветвали посредника да им пише за повече подробности или да дойде на лична среща, но това не се случило. Всичко прекъснало само с първото посещение в офиса на доброволците.

"На нас ни е съвсем ясно, че става дума за пропагандна кампания, чиято цел е да се съберат някакви хора, които да бъдат снимани, сякаш са много и после руските медии да раздухат как украинците в България не искат да воюват, че са за мир и за братство и дружба със страната окупатор", обясняват от украинската организация.

Подобни акции не са новост. През лятото проруски формации организираха няколко шествия под наслов "Поход за мир и неутралитет", но като цяло те бяха доста малобройни и в тях се включиха основно български граждани. Явно сега целта на кремълската пропаганда се е изменила и е решила да насочи усилията си върху това да покаже, че сред самата украинска общност в България има противоречия и че украинците вече искат войната да свършва при каквито и да е условия за Киев.

Любопитно е и мястото, избрано за "митинга за мир". Президентството според българската конституция е институция предимно с представителни функции, от която не зависи държавната политика. Затова пък държавният глава Румен Радев често ползва наратива на Кремъл и дори наложи вето върху предоставянето на БТР-и за ВСУ.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

4

alcom4

07.12 2023 в 22:43

Румен Радев е национал -предател ,този измислен ужким "украински " протест е дело на руското ГРУ.

10298

3

AntiZ

07.12 2023 в 21:10

Тоя "собственик на фитнес", дето "перфектно говорел руски" и онзи украинец, дето искал да организира рашистки митинг, дали са чували за един трети, дето му пръснаха плешивата кратуна насред Мацква заради предателство към Украйна?

345

2

Джендо Джедев

07.12 2023 в 19:06

На това рашняците са много майстори, няма спор! Виж, да направят нещо свестно - хич ги няма!

2159

1

Kilca

07.12 2023 в 18:31

Пропагандни кремълски гнусотии…

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки