Кръстовден е, слънцето се обръща към зимата

OFFNews 14 септември 2015 в 06:52 4093 0

Православната църква отбелязва днес Въздвижение на Светия кръст Господен, народът ни нарича празника Кръстовден. На този ден се прави водосвет по домовете на християните. 

Патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия в храм "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод. 

Над 10 000 вярващи се събраха на Кръстова гора тази нощ, за да посрещнат Кръстовден. Всяка година хората идват с надежда за изцеление и за да се помолят за здраве. 

Според църковното предание света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, където се родил, живял, умрял и възкръснал Господ Иисус Христос, за да потърси гроба Господен. Два века по-рано той бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерили пещерата в която бил погребан Христос. Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него наскоро починал човек и той възкръснал. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила н а сина си в Константинопол, а самият кръст положили в главната Йерусалимска църква. След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът

Според народните вярвания днес денят и нощта се изравняват, слънцето се обръща към зимата, идва есента и времето застудява. Спазва се строг пост, не се яде нищо червено, а имениците - Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо и Ставри черпят с постни храни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки