Кръстев: Разликата в цените за улично осветление е смущаваща, но не е незаконна

OFFNews 31 януари 2022 в 19:49 1525 0

Снимка Стопкадър, БТВ

"Разликата между цените на двете фирми за поддръжка и изграждане на осветлението на София е смущаваща, но не е незаконна", заяви пред бТВ зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

Поводът за изказването му е твърдението на независимия съветник Борис Бонев, че столична община е сключила договори за улично осветление на цени, които десетократно надвишават пазарните. По думите му "скандалната обществена поръчка" е на стойност 74 млн. лв. 

"Фирмата, за която Борис Бонев твърди, че е по-скъпа, е дала с 200 хил. лева по-малко от фирмата, която е по-евтина", заяви  Кристиан Кръстев и допълни, че "на по-скъпата фирма са платени 2 милиона и 200 хил. лева., а на по- евтината, според Бонев, 2 милиона и 700 хил. лева за тези 10 месеца."

Според него реалният резултат е, че за по-скъпата фирма са платени 200 хиляди лева по-малко. Той аргументира твърденията си с по-високата сума за поддръжка, предложена от по-евтината фирма.

Причината за този парадокс е това, ме едната фирма е заложила на по-скъпо изграждане за сметка на по-евтина поддръжка, а при другата е обратното – по-евтино изграждане и по-скъпа поддръжка.

По думите му той няма как да прекрати обществена поръчка без сериозно основание.

"Законът за обществените поръчки има слабости и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ако прекратя поръчката без основание, мога да застраша уличното осветление или да бъда санкциониран", заяви още той и добави, че обществената поръчка е разглеждана от комисия, като нито един от членовете на комисията не е подписал поръчката с особено мнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша