Контактите на Нотариуса са стигали до най-високото ниво в системата, заяви правосъдният министър

OFFNews 05 февруари 2024 в 09:53 2795 3

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/МП

Министърът на правосъдието Атанас Славов

Според министъра на правосъдието Атанас Славов контактите на убития Мартин Божанов-Нотариуса стигат до най-високото ниво в системата. Той потвърди, че има досъдебни производства по заплахите срещу магистрати, по които се работи.

"По данните, с които разполагам към момента, става дума за много добра организирана мрежа, в която има прокурори, съдии, медии, политици. Припомням как се казваше разследването на Антикорупционния фонд - "Списък за бърз контрол", това насочваше към една системност, към връзки на много високи нива. Този човек си позволи открито да заплашва съдия, което показва, че връзките му стигат до много високо ниво", заяви министъра в студиото на "Здравей България" по Нова тв.

Славов добави, че се е запознал с висящи дела, които се отнасят до заплахите срещу магистрати.

"Предвид това, че имаше заплашвани магистрати, аз се запознах с висящи дела, когато встъпих в длъжност. Аз проверих делата за заплахите срещу магистрати. Информирал съм се чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми, не знам кой е разпитван", каза правосъдният министър.

По думите му институциите са имали две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Божанов, което е от лятото на 2021 г.

"Очевидно това се случва бавно - толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете. В това разследване е ключово всички основни тези да бъдат разследвани", добави Славов.

Той призова да се провери и дали е имало паралелен клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него.

"Това е знак за изпадане на форма в зависимост, за нарушаване на техния професионализъм. Изключително важно беше за България да закрием т.нар. спецправосъдие, именно заради тези случаи. Това, което се случваше в спецправосъдието, беше перверзия, каза още министърът. - (...) Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции - това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност - това е големият проблем.”

Според Славов не е понесена отговорност, защото досегашната структура на ВСС не е позволявала да се носи такава отговорност. По думите му ВСС ще има по-силни и адекватни правомощия в това отношение след промените в Конституцията.

Той очаква след ротацията парламентът да се занимае с назначаването на нови членове в Антикорупционната комисия.

"В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт", заяви Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

Той каза още, че в началото на есента може да имаме нов състав на ВСС, а малко по-късно - и нов главен прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

05.02 2024 в 10:41

имена, г-н министър, имена.

1005

2

ПР

05.02 2024 в 10:38

Това блато,което Министърът описва,"Система" ли го нарича?!Защо ли,описаното от него,е Мафия според мен?Корупция,престъпност до най-високо ниво,рекет,търговия с влияние,безнаказаност,какво е това?!А ние,всички им плащаме и то богато,на тази всеобхватна прокурорско-слесователска-съдебна ОПГ.Няма такова висше безобразие.

788

1

jorj

05.02 2024 в 10:27

Човекът си е вършил работата перфектно и трябваше да го оставите да си продължи работата! Сега след като го убихте си вкарахте голям автогол! Всичко се разсмърдя. Всички сте знаели, че добре си е вършил работата си и сте мълчали като ***************, за да назнае обществото до къде сте паднали/визирам цялата съдебна система още

.... /. Само със запознаване на фактите нестава! По делата ви зная хората, но сега си и признавате, че няма дела от вашата страна, чисто просто сме мафиотска държава, но неможе да се докаже.
 
X

Да помогнем на украинските деца!