Комисия в СОС: Фандъкова да удължи концесията на Софийска вода

Идват несигурни времена, поне вода да има в столицата на държавата, в която корупцията е национален спорт, призова Димитър Антов

OFFNews 03 август 2023 в 15:10 1432 0

Снимка

Окончателното решение на ВАС по делото на "Софийска вода" срещу КЕВР в полза на оператора дава основание на столичния кмет Йорданка Фандъкова да подпише четвъртото допълнително споразумение с дружеството и концесията да се удължи с 8 години. 

Това съдебно решение дава не само юридическо основание, но и уверение, че удължаването на договора за концесия е в обществен интерес, на кмета Фандъкова, заяви Прошко Прошков, председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, на извънредното й заседание днес.

Съветниците приеха становище, в което се казва: ПКИИЕП указва на кмета на Столична община да пристъпи към изпълнение в разумен срок на т. II на влязлото в законна сила решение № 898 по протокол № 66 от 24.11.2022 г.

Тоест да подпише четвъртото допълнително споразумение със Софийска вода, което тя досега не е направила, въпреки решението на СОС от ноември миналата година. Не става въпрос за нежелание, кметът иска да се спази не само буквата, но и духа на закона, затова и при най-малко съмнение, каквото даваше становището на КЕВР, не подписва споразумението, обясни Прошков.  

Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране приема, че са налице нови факти и обстоятелства, които подкрепят решението на СОС от ноември миналата година и които обстоятелства елиминират съображенията, констатациите и опасенията, поставени в Становище на КЕВР по отношение на проекта на Четвъртото допълнително споразумение към Договора за концесия, се казва още в становището.  

Зафир Зарков подчерта, че цената на водата в София е една от най-ниските, а договорът, подписан за първи път през 1999 г., вече е съвсем различен и много по-изгоден за столичани. 

Альоша Даков от БСП заяви, че групата на социалистите се обявява за създаване на общинско дружество, което да се занимава с водата и канализацията на София и обяви, че БСП няма да подкрепи днешното становище на комисията. 

Съветниците от ДСБ, както и лидерът им в столицата Бонка Василева, са против, съобщиха от партията. "Категорично се противопоставяме да се взима толкова важно решение в края на мандата, два месеца преди местните избори! В самия края на мандата Ви и мнозинството на ГЕРБ в СОС е абсолютно недопустимо да се вземат подобни решения, предопределящи развитието на Вик услугите на София за близо десетилетие напред. Морално и етично е тези решения да се вземат от новия кмет на София и новото бъдещо мнозинство, се казва в позицията им. 

Димитър Антов от ВМРО уточни, че Софийска вода са приели всички искания на работната група за удължаване на концесията. Времената, които идват, на мен ми изглеждат сложни и несигурни, поне вода да осигурим на хората, допълни той. 

Представителите на "Софийска вода", които присъстваха на заседанието, увериха, че са готови да представят бизнес план веднага, след като споразумението бъде подписано. 

С 6 гласа "за" - от ГЕРБ-СДС и ВМРО и двама въздържали се от БСП становището на комисията бе прието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!