Калоян Паргов: Столична община е наясно, че 22-те станции не измерват точно чистотата на въздуха

OFFNews 14 декември 2020 в 19:19 1918 0

„Столична община е наясно, че 22-те станции не измерват точно чистотата на въздуха, още от времето на бившия заместник-кмет по екологията Йоана Христова. Това, за което ние от БСП алармирахме преди 3 седмици, днес бе потвърдено от управляващите по време на заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС“, заяви лидерът на БСП – София и заместник-председател на транспортната комисия Калоян Паргов.

Той припомни, че на територията на Столична община са разположени 22 сензорни станции за ФПЧ10, азотен диоксид, озон, въглеродeн диоксид и серен диоксид. „Но те не отговарят на изискванията за качество на данните съгласно европейското и национално законодателство. Това означава, че няма никакъв смисъл от тяхната работа. А информацията от тях не може да бъде ползвана за вземане на адекватни управленски решения“, обясни Паргов.

Председателят на групата на БСП в столичния общински съвет постави въпроса дали тези немеродавни данни се ползват, когато трябва да бъде въведен „зелен билет“ и умишлено се ползват занижени данни, за да се отлага до безкрайност въвеждането му.

Той е отправил питане до кмета Фандъкова за ефективността на тези 22 станции - работата им отговоря ли на изискванията за качество, имали протоколи от изпитанията на станциите, съгласно националните и европейските регламенти, както и ако не – предвижда ли се процедура за привеждането им в съответствие с тези регламенти.

„Трябва да стане напълно ясно кой ще поеме отговорността за влагането на общински средства за закупуването на уреди, които не вършат работа, въвеждат в заблуждение гражданите и служат за оправдание на Столична община да не прилага адекватни, на замърсяването на въздуха, мерки в София“, изтъкна Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови