Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Какъв вид котешка храна е подходяща за домашни котки?

OFFNews 20 декември 2022 в 17:56 990 0

Снимка

Абсолютно вярно е, че всяко коте е уникално. Нашите домашни любимци обаче са обединени от факта, че живеят в домашни условия, а средата често определя количеството необходими хранителни вещества. Домашните котки имат по-уседнал начин на живот, което означава, че котешката храна трябва да е съобразена с това, напомнят от Royal Canin. Храната за домашни котки обикновено е с адаптирано съдържание на калории, защото активността в ежедневието им е намалена. Нашите домашни любимци не ловуват толкова често, колкото останалите котки, живеещи навън, и съответно храната им трябва да е много по-богата на протеини. Домашните котки изискват повече грижи и е необходимо по-внимателно да изберете котешката им храна, за да задоволите всичките им нужди.

Каква е разликата между домашните котки и живеещите навън котета?

Преди да обсъдим разликите, ще ви разкажем какви са приликите. И в двата случая котките имат необходимост от игри, достатъчно упражнения, както и котешка храна, която съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждаят, за да останат здрави. Те се нуждаят от голямо количество протеин, в храната си, защото могат да усетят с вкусовите си рецептори коя храна има по- високо съдържание на протеини от друга. Мократа храна може да повиши апетитността на храната при смесване със суха котешка храна. Летливите молекули при отварянето на мократа храна могат да се усетят от всяка котка чрез обонянието ѝ и съответно тя преценява дали иска да опита дадена храна или не само като я помирише. Освен това, благодарение на мокрите храни, котката получава от храната си необходимата хидратация. Въпреки че котките, като животни, се характеризират с висока толерантност към жажда и могат да издържат дълго време без да пият вода, не трябва да се допуска дехидратиране.

Котките, живеещи навън, могат да тичат на по-голямо разстояние, катерят се по дървета и прескачат огради. Те ловуват редовно по-малки животинки като птици, мишки и дори гущери. Като цяло са много по-активни от домашните котки и това не трябва да бъде подценявано при избора на котешка храна.



Каква котешка храна трябва да приема една домашна котка?

Котешката храна за домашни котки е по-нискокалорична и не предлага такова количество енергия, каквото храната за котки, живеещи навън. Адаптираното хранене за котка, живееща вкъщи е най-добрият вариант за вашия домашен любимец, ако искате той да поддържа здравословно тегло.

Какви съставки трябва да се съдържат в една котешка храна?

На първо място трябва да са протеините. Котките се нуждаят от храна с високо съдържание на протеини, за да бъдат здрави и това е неоспорим факт. Месото съдържа амино и мастни киселини, които са от съществено значение за здравословното развитие. В допълнение, тауринът, омега-3 и омега-6 мастните киселини ще помогнат на вашият домашен любимец да има красива и лъскава козина и здрави нокти.

Котешката храна трябва да съдържа и зърнени продукти. В повечето храни за домашни любимци оризът, пшеницата и царевицата , които съдържат много полезни хранителни вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, фибри, витамини и минерали, с правилната обработка могат да се вложат в различно съотношение при създаването на храна за ежедневно и лечебно хранене на котките.

Например, някои храни са специално предназначени за кастрирани животни и имат намалено съдържание на калории високо съдържание на фибри, както и вещества, които да подпомагат здравата уринарна среда. Друг по-често срещан проблем при домашни котки са космените топки, - особено при дългокосместите породи. Фибрите, в състава на котешката храна, помагат на котето ви да оформи и да изхвърли космите без много усилия с изпражненията.

На етикета на котешката храна можете да откриете включени антиоксиданти, консерванти, витамини и минерали. Количеството им обаче трябва да е прецизно и съобразено с етапа на живот, възрастта, активността, дали котката е кастрирана или не , особеностите на породата или специфичните предразположености на животното...

Всяка една котешка храна от висок клас съдържа всичко гореизброено и то в оптимални количества. Избирайки храна за вашето коте трябва внимателно да съобразите обстановката, в която то живее. В случай че имате двор и пускате редовно навън вашата котка да ловува, то тогава тя по-скоро попада в категорията на тези, които се нуждаят от по-висок калориен прием. Ако не ѝ го осигурите, е напълно възможно да отслабне твърде много или да започне да ви носи улов вкъщи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews