Как заради Български пощи пенсионер ще получи великденската си добавка след Гергьовден, а може и през юни

От пощите първо не знаеха, че изпращат уведомителни писма, после поискаха пенсионера да докаже кога е получил своето

Рени Петрова 04 май 2023 в 12:16 12864 1

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Бавната администрация остави пенсионер без добавка месец, може да станат и два

След дълго чудене и маене държавата реши да отпусне великденски добавки от 70 лева, но не на всички пенсионери, а само на тези възрастни хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях са под линията на бедност - 504 лв. Това са над половината пенсионери в страната. 

Заради пословичната бюрокрация и бавната администрация се оказа, че пенсионер ще получи заветните 70 лева за Великден след Гергьовден.

Мария (името е променено) е 92-годишна и получава пенсията си в клон на Български пощи всеки месец. Разбираемо, не иска да получава средствата по банков път. През април взима пенсията си в срок, но великденската добавка така и не идва. 

От Националния осигурителен институт съобщиха, че това ще става с допълнителен запис, още когато беше обявено, че ще има добавки за Великден.

На 30 април (неделя) Мария вижда в пощенската си кутия бележката. Жената твърди, че всеки ден проверява кутията, но писмо преди 30 април не е имало. От бележката става ясно, че има запис - великденската добавка, който може да получи от 10 до 30 април. Заради това, че и 30 април, и 1 май са почивни дни, Мария отива до пощенския клон на 2 май, откъдето служителка ѝ обяснява, че е изпуснала срока и НОИ са си изтеглили парите. 

"Бележката"

Абсурдът в Пощите: Без адрес, без име на служител и номер на лична карта - "касата"

"В почивен ден не може да си получиш парите, но системите работят, за да си ги вземат обратно", смее се дъщеря ѝ Виолета (името е променено). 

Служителката обяснява още, че пенсионерката трябва да подаде заявление до НОИ, че... си иска парите. 

Виолета се свързва с контактния център на Националния осигурителен институт, откъдето ѝ казват, че трябва да подаде молба в свободен текст и пълномощно, че представлява майка си. Оказва се, това не може да стане електронно, а само на хартия до териториално поделение. 

Така в работен ден Виолета ще трябва да направи пълномощно заедно с майка си, да напише молба и да я входира в НОИ, въпреки че парите са "великденска", а не "майска надбавка".

Отговорът на НОИ

От пресцентъра на Националния осигурителен институт обясниха пред OFFNews, че средствата за изплащане на пенсиите са разпределени към пощите на 11 април. "Изплащането на великденска добавка става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на април. В случай че пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на Националния осигурителен институт", допълниха оттам. 

Това е записано и в съобщението, изпратено до медиите на 10 април. Казаха още, че парите са изтеглени, тъй като Български пощи нямат право да държат средствата повече от 15 дни. 

Отговорът на Български пощи: Пенсионерът да докаже кога е получил бележката

От пресцентъра на Български пощи първоначално заявиха, че не знаят изобщо да се пращат такива бележки и поискаха от нас да изпратим снимки на получените документи, за да проверят случая. 

Стана ясно и че клоновете са изплащали добавките от 10 април със собствени средства, а са получили добавките от НОИ на 11 април. 

Вместо да отговорят на зададените въпроси, а именно: в какъв срок и по какъв начин се уведомяват възрастните хора за записа, както и какъв е срокът от изпращането на уведомлението до фактическото получаване, оттам ни попитаха защо възрастната жена не е подала заявление за получаване на пенсията вкъщи. 

След като изпратихме снимките, "за да проверят случая", както от пресцентъра поискаха, от Български пощи заявиха, че според документа бележката е получена на 24 април, както и че се получава от куриер. Поискаха и пенсионерът да докаже, че е получил уведомлението на 30 април, а на 24. 

Така вместо отговор на въпросите, от Български пощи поставиха въпроси, на които нито пенсионерката, нито нейната дъщеря ще отговарят. 

За тях е по-важно да подадат в спешен порядък молбата за получаване на добавката, след като се оказа, че тя ще бъде изплатена с майската пенсия, която в клонове се изплаща от 7-о число на месеца. Ако се забавят, то могат да получат парите и през юни, а защо не и през юли. 

Няколко часа след публикацията от "Български пощи" изпратиха право на отговор до редакцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки