Йовчев: Портних е неадекватен, държавата си върши работата

OFFNews 20 юни 2014 в 01:41 8598 16

Цветлин Йовчев.
Цветлин Йовчев.

"Още от първия момент държавата е започнала да действа... Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да действа толкова неадекватно", коментира Цветлин Йовчев оплакването на кмета на Варна Иван Портних, че не е успял да се свърже с управляващите, за да получи помощ.

Думите на вътрешния министър бяха изречени по телефона в ефира на БНТ в защита от нападките на Портних, че "държавата демонстрира абсолютна непригодност към подобни бедствия"

"Ако е викал за помощ от прозореца на кметството, едва ли ще я получи", беше отговорът на Цветлин Йовчев.

Той допълни, че ситуацията в цялата страна е много тежка, но най-зле е в морския град.

Йовчев заяви, че в 18:00 часа е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало, като са били изпратени „абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него“.

Вицепремиерът заяви, че е системата за ранно предупреждение е задействана и призова да не се злоупотребява с нещастието на хората.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че сигналът от Главна дирекция на полицията за силен дъжд и опасност от наводнения във Варна е постъпил към дежурния в Министерството на здравеопазването в 20.00 часа. Веднага след това от Министерството е създадена организация за изпращане на спешни екипи на ЦСМП към кв. Аспарухово. При пристигането си те не са били допуснати на място.

Те са били допуснати чак към 23:20 часа, оказването на медицинска помощ става изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи

Министерство на здравеопазването е организирало и в настоящия момент на разположение на спасителите се намират 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика