Излязоха първите класирания в Софийския университет и УНСС

OFFNews 10 юли 2023 в 22:27 1466 0

Софийски университет

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Софийски университет

Излязоха първите класирания в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Университетът за национално и световно стопанство, съобщиха двете висши училища. 

9 044 са кандидатите, подали документи за прием в СУ - най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във Филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Право“. На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Международни отношения“. На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Връзки с обществеността“, „Журналистика“, „Комуникационен мениджмънт“, „Софтуерно инженерство“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Бизнес администрация на английски език“.

5 761 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.

След първото класиране са приети 27 лауреати.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Закупува се единствено студентска книжка от книжарниците на Университета в сградите на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“.

Вторият етап на класиране се извършва на 18 юли 2023 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 19 до 21 юли 2023 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането се извършва на 25 юли 2023 г. Срокът за записване е от 26 до 28 юли 2023 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

От УНСС съобщиха, че класираните кандидат-студенти могат да се запишат в специалността, в която са приети или да потвърдят желанието си да участват в следващите етапи на класирането.

Ако желаят да се обучават в желаната специалност, но мястото им в резервите не ги удовлетворява, възможност е платената форма на обучение. Достатъчно е да подадат съответното заявление, за да бъдат записани.

Вече имаме над 200 кандидата, записани в платена форма на обучение. 

От тази година след влизане в индивидуалния си профил кандидат-студентите ще могат да видят и минималните балове и броя на резервите преди тях. Така сами ще могат да преценят шансовете си за прием в желаната специалност. Ако са харесали специалността, в която са класирани на този етап, могат да се запише онлайн или на място.

Също от тази година за първи път УНСС приема студенти и по съвместни програми с други университети. Интересът към първите за България такива програми –„Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“ съвместно с Тракийския университет, е много голям. На практика това означава две паралелни класирания и кандидатите трябва да решат в коя специалност искат да се обучават и да го отбележат в профила си.

Студентите основно ще учат в УНСС, когато има нужда от изнесено обучение или специализирани лаборатории ще посещават ТрУ. Завършилите ще получат диплома, подписана от двамата ректори.

Срокът за записване на класираните студенти, както и за участие във второ класиране е 15 юли 2023 г. Записването става онлайн или на място в отдел „Студенти – бакалавър“. Онлайн записването е възможно от 9:00 часа на 11.07.2023 до 24:00 на 15.07.2023, На място в УНСС записването започва на 12 юли от 9:00 часа и ще продължи и в събота, 15-и юли, в рамките на работното време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!