Фитнесите искат помощ от държавата заради затварянето

OFFNews 30 ноември 2020 в 17:16 2266 0

Фитнесите настояват държавата да поеме част от икономическата и социалната тежест заради строгите коронавирусни мерки, написа в декларация Българска асоциация за здраве и фитнес.  

Миналата седмица у нас бяха въведени нови и по-строги противоепидемични мерки. Те влязоха в сила от 27 ноември и ще важат до 21 декември. В В мерките влиза и затварянето на фитнес центровете. 

От асоциацията посочват, че се противопоставят на: 

- Насаждане на мнение и страх сред населението, че спортните, фитнес, танцувални зали, зали за бойни спортове, групови занимания, басейни и други са рискови места за широко разпространение на COVID. Това е опровергано с научни изследвания, последното от които е изследването на Шефилдски университет;

- Отнемане на основното човешко право на всеки гражданин да се грижи за профилактика на здравето си чрез физическа активност в специално пригодени за това места, каквито са залите в сектора здраве и фитнес и каквито са препоръките и на СЗО;

- Удължаване срокът на lockdown за спортните, фитнес, танцувални, зали за бойни спортове и групови занимания, след 21 декември 2020 г.

Българска асоциация за здраве и фитнес настоява за поемане от държавата на част от икономическата и социална тежест, като:

- Покриване на 60% от декларираните приходи от оперативна дейност, през съответните месеци на 2019 г., за периода на забрана за осъществяване на дейността през 2020 г.;

- Задължително разширение на допустими за финансиране по програмите 60 на 40, 80 на 20 за работници и служители, включително на новоназначени такива, за икономическите сектори, пряко цитирани в заповедите на МЗ за прекратяване на дейност, във връзка с епидемиологичната обстановка;

- Административно разпореждане на централната администрация до местните администрации за преизчисляване такса битови отпадъци, недължима пропорционално за времето на административна забрана за упражняване на дейността, с влязло в сила решение на МС или МЗ.

Според асоциацията секторът е от решаващо значение за възстановяване здравето на нацията след извънредното положение и недопускане претоварване на здравната система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews