До 34 градуса днес, бури и гръмотевици от сряда

OFFNews 15 април 2024 в 05:52 4348 0

Море

Снимка БГНЕС/архив

Новата седмица започва със слънчево време. Южен вятър ще донесе ново затопляне.

Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София – около 30 градуса, според прогнозата на НИМХ.

В планините ще бъде слънчево. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще бъде умерен до силен. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 23°, а на 2000 метра - около 15 градуса. 

Слънце ще грее и край морето. Максималните температури ще бъдат от 22°-23° по северното крайбрежие до 29° в района на Бургас. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но с тенденция на усилване. 

Утре облаците ще се увеличават. Привечер на отделни места в крайните западни райони е възможно да превали краткотрайно. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Все още ще е топло, сутрешните температури в повечето места ще са между 13° и 18°, дневните - близки до 30 градуса. В сряда в източната половина от страната ще се задържи с югозападен вятър и високи температури, все още с разкъсана облачност. Над западната въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с усилване на вятъра. След обяд и през нощта срещу четвъртък, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, ще нахлува студен въздух. Дневните температури ще започнат да се понижават, значително в Западна България, където ще остават до 18°-20°, но на изток ще са все още до 26°-28°. В четвъртък ще е ветровито и застудяването ще продължи. Облачността ще е променлива, на места ще има и краткотрайни валежи, в Южна България с гръмотевици; отначало над около 1100-1200 метра ще вали сняг, но постепенно границата дъжд-сняг ще се понижава. В петък вятърът ще отслабне, валежи ще има на малко места. Ще се понижат и нощните температури, а и дневните ще бъдат под климатичните норми за тази част от април, максималните - до 20°, на места и под 15°. В събота валежите отново ще се активизират. Вятърът ще стане от източната четвърт и отново ще се усили. В неделя валежите ще намалеят и ще спрат, най-късно в източните райони. След обяд и облачността от запад ще се разкъсва и ще започне да намалява. Вятърът ще се обърне от северозапад и ще отслабва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки