Дюни край Каваците вече са земеделска земя

OFFNews 30 март 2023 в 15:45 1892 2

дюна

Снимка Тома Белев/Facebook

Тома Белев: Дюната, която според МОСВ не е дюна

Пътят за застрояването на дюни край дългия плаж на Каваците е открит с помощта на служебния министър на екологията Росица Карамфилова, съобщи бившият зам.-министър на околната среда и водите с правителството на Кирил Петков Тома Белев във "Фейсбук".

В сряда комисия към Агенцията по кадастър е приела картата на дюните зад плаж Каваците и така 80% от дюните вече не са дюни, а земеделска земя. Картирането на дюните зад Каваците е поръчано в началото на 2022 г. на БАН. Извършено е от специалисти по растителни съобщества и геоморфолог, които определят дюните за дюни.

По неясни причини служебният министър на околната среда назначава ново картиране и избира петима експерти, сред които няма нито един фитоценолог, но пък има компютърен специалист.

След тяхното "картиране" през октомври дюната от снимката вече не е дюна, заедно с 80% от всички останали дюни, пише още Тома Белев. Вчера картата на дюните е приета и земеделската земя на снимката може вече спокойно да бъде застроена.

"Ето така за 15 години 2/3 от дюните у нас станаха орни земи частна собственост и са застроени или готови за застрояване", посочва екологът.

От Министерството на околната среда и водите излязоха с позиция по случая, в която се оправдават със законови празноти и допълват, че само техният представител е изразил особено мнение и несъгласие на разгледаните материали и данни, свързани с местоположението и вида на пясъчните дюни.

Служебният екоминистър е наредил ново картиране на терена заради "съществено разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта".

"Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните е водеща", обясняват от МОСВ.

Допълват, че дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати. "Необходимостта от прецизиране е наложителна", смятат от МОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1047

2

Ivetcheto

31.03 2023 в 11:33

Скоро ще четем как са станали и частна собственост

870

1

Constanza

30.03 2023 в 16:20

Явно от това правителство няма нито един читав министър.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки