Десетки миньори от фалиралата мина „Черно море“ остават без дом

OFFNews - Бургас 02 септември 2016 в 19:34 10825 13

Снимка БГНЕС

Бургаските миньори при един от протестите заради неизплатени възнаграждания

След като останаха без работа и без доходи, сега десетки миньори от фалиралата мина "Черно море", могат да останат и без домове. Собствеността на предприятието, което се свързваше с бизнесмена Христо Ковачки, се разпродава, а с нея - и жилищата, в които хората живеят.

Служители на мината и техните семейства обитават две сгради в бургаския квартал "Черно море". Постройките са собственост на фалиралото предприятие. Те са били със съвсем друго предназначение, но хората, със собствени средства, са ги ремонтирали и преустроили в домове.

Павел Бабанков се нанася преди пет години в бивше перално помещение. Тогава сградата е била празна, без електрическа инсталация, без вода и канализация. Успява със заеми и с помощ от приятели да пригоди за живот няколко малки стаички и да живее в 40 кв. м.

Неговият колега Костадин Острев пък се нанася още през 2007 г. в сградата, описана като "бекярско общежитие". Реално, това са били канцеларии. Превърнали са ги в жилища, направили бани, тоалетни. Острев е събрал фактури за ремонтите, които са му стрували около 4000 лв.

В същото положение са 50 – 60 души, които не смеят и да мислят как ще посрещнат есента и зимата. А миньорите имат да получават и обезщетенията си, след като бяха освободени масово от работа в края на април.

Бабанков споделя с огорчение:


„Както казват, че Ковачки е собственик на предприятието – остави ни без работа, остави ни без обезщетения, сега и без жилища ще ни остави“.


В още по тежка ситуация е Айше Мустафа, която живее в една сградите, обявени за продан. Жената е със 100% инвалидност.

16 г. съм в тази къща. Беше склад, голям хангар, фундаменти имаше, махнахме ги, приспособихме ги за стаи, прокарахме вода и ток. Нямам къде другаде да ида, сън не ме хваща, на улицата съм. Сега и покривът ми тече“, споделя Айше.

Според бургаския обществен посредник, Таньо Атанасов, има сериозни разминавания между това, което е обявено в търга и реалното състояние и предназначение на сградите.

„В тръжната процедура са обявени сгради, по съдържание, които категорично се различават от фактическото състояние на нещата. Считам, че това е грубо нарушение на тръжната процедура. Под точка 7 пише „сграда – пералня, със застроена площ 254 кв. м." Всъщност, това е бивша пералня и складови помещения към нея, която отдавна не изпълнява тези функции. Със съгласие на ръководството на тази мина, която е представила тези документи в НАП, че това е бивша пералня, там са настанени три семейства. Които със собствени средства са превърнали тези разрушаващи се помещения в жилища“, казва Атанасов.


Подобна е и ситуацията с обявеното за продан „бекярско общежитие“. По документи то е на два етажа, но е надстроен още един жилищен.

Според Атанасов, търгът трябва да бъде отменен в тази му част, заради конкретните несъответствия. Така се създава реална възможност да се закупят имоти на далеч по-ниска цена. А купувачи вече са се появили, бизнесмени дори били сигурни, че те ще спечелят търга и обещавали на бившите вече миньори да ги оставят да живеят там, но срещу доста по-висок наем от досегашния.

А вече безработните миньори трудно ще могат да си позволят подобен разход.

"Хората и техните съдби не може да се продават като стока на търг", категоричен е Таньо Атанасов.

Търгът, обаче, не може да бъде отменен и ще се проведе в сряда. От НАП – Бургас подчертават, че през годините са водили многократни разговори с ръководството за мината за поетапно погасяване на задълженията. Те са в размер на милиони левове, освен данъчни и осигурителни, има такива и към банки. Ефектът е бил нулев. Предприели сме крайната мярка, пояснява Христо Узунов, говорител на агенцията в Бургас.

Говорим за един проблем, който е трябвало, не е станало, а е можело да бъде разрешен в годините назад. Тук говорим за взаимоотношения между бившите работници на мина „Черно море“ и самата мина. В крайна сметка, НАП не продава жилищата на тези работници. Ние продаваме единствено и само собственост на мина „Черно море“. Работниците, в този случай, се явяват като трета страна. Ние не продаваме тяхно имущество и НАП не гони работниците от жилищата, където живеят“, подчертава Узунов.

Бившите миньори могат да се явят на търга за жилищата си. Те обаче нямат средства, с които да го направят. Областният управител Вълчо Чолаков ще се опита да съдейства.

Миньорите вече са изпратили писма до премиера и до финансовия министър, с които ги молят за помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки