ДБ поиска 36 СУ Максим Горки да си върне името ген. Колев, победил руснаците в Добруджа

OFFNews 11 април 2022 в 13:42 5963 7

Общинският съветник от "Демократична България" Веселин Калановски внесе доклад за възстановяване на името на столичното 36 СУ "Максим Горки" на бележития български генерал Иван Колев, съобщиха от ДБ в СОС. 

През 1915 г. в район „Красно село“ е открито учебно заведение, като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. 1 година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя „Св. св. Кирил и Методий“.  

През 1938 г. със заповед училището се преименува на 26 Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ - наименовано на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна.

През месец април 1950 г. Народното основно училище „Генерал Иван Колев“ е преименувано на името на писателя Максим Горки. Ясни са мотивите с които училището е преименувано - установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда. 

Навръх 100-годишнината на училището през 2016 г., граждани на кв. Борово поставят въпроса за връщането на истинското му име – на бележития генерал Иван Колев. Оттогава е организирана и подписка от страна на гражданите, която цели поправяне на несправедливостта. 

Идеята на доклада на общинския съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски е освен възстановяване на историческото име вследствие на активната гражданска инциатива за това, а и отдаване на почит към значимите личности в нашата история – цел, формулирана още през 2007 г. от Министерството на образованието и науката. 

Освен желанието да бъде възстановена историческата справедливост с връщането на името на училището, е налице и друго основание. Максим Горки безспорно е писател с принос в литературата, но с житейското си поведение и пристрастия, трудно може да бъде пример за подражание на изграждащите се характери на учащите. Дори да се абстрахираме от ролята му на верен сподвижник и галеник на сатрапа Сталин, само съмнението за вината му в убийството на невръстно дете (според Александър Солженицин, “Архипелаг “ГУЛАГ””), както и “Петербургски дневници” на Зинаида Гипиус, са достатъчни за да бъде премахнато името му от Общинско училище в един европейски град. Дори в Русия още през 1990 г., година преди разпадането на СССР, заради драстичното разминаване между писаните думи и делата на писателя, възтановяват историческото име на град Горки - Нижни Новгород. По-късно се променя и името на проспект Горки в Москва на Тверский проспект, пише в мотивите си Калановски. 

Той припомня, че на Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, а на българския генерал, прогонил руснаците от Добруджа, принадлежат думите: Какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи на обединението на България!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

7

Pietro

11.04 2022 в 23:02

Горки отишъл на посещение в Щатите. Срещнал се с Марк Твен, който го съсипал да го иронизира. Великищт пролетарски писател си хванал обратно парахода за Русия. Разбрал, че в дивия запад не приемат руснаци с дълги мустаци.

3000

6

hornet

11.04 2022 в 19:25

"редовно четящ", може и така да е. Връща се, влиза в близки отношения с тогавашната болшевишка "аристокрация", като в крайна сметка е приключен или се е приключил. Това че е бил привърженик на Марксизма е друг въпрос, но по това време дори и отвъд океана е имало последователи и дори партии. Също така смятам, че патрон на училище трябва да е книжовник, а не генерал. По същата логика(говорим за чуждо поклонничеството) трябва да сменим патроните на френската, испанската или която и да е било гимназия.
п.с. Не съм русофил, като съм прогимназиален възпитаник на 36-то.

-240

5

редовно четящ

11.04 2022 в 17:53

Нито едно руско име на училище, читалище, болница или булевард!

-240

4

редовно четящ

11.04 2022 в 17:52

Хорнет, аз ти предлагам друго - нека училище в центъра на масква получи името "Ген. Колев". А това за Горки е много двустранно тълкуване. Прочети пак биографията му.

3000

3

hornet

11.04 2022 в 17:21

Странно, Максим Горки е измъчван от болшевиките(макар и помилван от Сталин). Не виждам нищо нередно в това 36-то да продължи да бъде със същият патрон.

-60

2

офф бее

11.04 2022 в 16:46

Подкрепям!

1046

1

Chi

11.04 2022 в 15:37

Трябва да се преименува колкото по скоро толкова по добре!
Успех!