Божидар Димитров: От БАНИ ме подкрепят, искат ме за техен член

OFFNews 21 август 2015 в 12:50 3546 5

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров изпрати съобщение до медиите, в което заявява , че има подкрепата на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).

Димитров обяснява, че днес е получил писмо от председателя на БАНИ Григор Велев и представя копие от написаното.

От текста става ясно, че БАНИ застава зад "патриотичната и безкористна дейност за защита на българското историческо наследство" на Димитров. Освен това от академията завяват, че го канят да стане техен член.

Това засвидетелстване на подкрепа идва, след като миналата седмица професорът по културна антропология в СУ "Климент Охридски" Ивайло Дичев започна подписка за пенсионирането на Димитров от директорския пост в НИМ. Към днешна дата подписката е подкрепена от над 2 400 души.

"Настояваме Божидар Димитров (роден 1945 г.) да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи", пише в мотивите към подписката.

До искането за пенсиониране на Димитров се стигна, след като обяви, че от кладенец в Голямата базилика в Плиска бликнала "чудотворна вода". После разказа пред медиите, че Ванга му била казала, че България ще се оправи, когато в Плиска бликне вода, а накрая историкът заведе премиера и министри и лично поля главата на Бойко Борисов с въпросната вода. 

Ето какво точно пише в писмото на БАНИ до Димитров:

Уважаеми Г-н проф. Димитров,

От името на Българската академия на науките и изкуствата искам да изкажа подкрепата на 413 члена (151 академици, 139 доп.членове, 78 член наблюдатели, 9 почетни членове и 36 чуждестранни), за Вашата патриотична и безкористна дейност за защита на българското историческо наследство и пропагандиране на българската култура.

Безродници винаги е имало. За радост на нацията те са малко но твърде кресливи. Горе главата, ние сме с Вас. Използвам случая да Ви поканя от името на ръководството на академията да станете член на нашата академия.

С уважение

акад. проф. д-р Григор Велев
Председател на БАНИ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика