Бойко Благоев: През настоящата Европейска година на уменията приоритет е изграждането на умения в контекста на цифровата трансформация

OFFNews 19 октомври 2023 в 10:41 18428 0

По повод Европейската година на уменията, Бойко Благоев, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, говори за това кои са най-търсените умения у нас, защо е важно непрекъснато да усъвършенстваме способностите си и как Европейската комисия допринася за подобряване на уменията.

2023-та е Европейската година на уменията. Каква е общата картина в България по отношение на уменията и пазара на труда?

Българската нация е горда с множеството си таланти, които прославят страната както в Европа, така и по света в различни сфери – от културата и спорта до математиката и високите технологии. Ние обаче разглеждаме способностите не само на отделни лидери, но и средното равнище сред населението. Ниските нива на основни и цифрови умения и слабото участие на възрастните в процеса на обучение и преквалификация създават пречки пред възможностите за реализация на трудовия пазар – по-точно за намирането на по-добри и по-добре платени професии. Моментната снимка от доклада за България от май 2023 г. в рамките на европейския семестър показва, че има недостиг на квалифицирани служители и работници у нас. Адаптирането на уменията към нуждите на бизнес-средата е бавно и предприятията изпитват трудности да попълнят свободни работни места в сектори като недвижимите имоти, образованието, здравеопазването и социалната сфера. Да не забравяме, че умения започват да се придобиват още в училищната среда, с модерни методики и съвременна база. Както наскоро каза и г-жа Илиана Иванова, комисарят отговаряща за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, важна е и ролята на учителската професия и издигането на авторитета на учителя, като основен стълб при подобряване качеството на образование.

Кои основни умения са сред най-търсените в България?

По данни от Европейския портал за трудова мобилност EURES трудовият пазар в България през 2022 г. се характеризира с растящи заплати, спад на безработицата, но и недостиг на кадри. Високо остава търсенето на оператори на машини и съоръжения, както и на работници в добивната и преработвателната промишленост, строителството и транспорта, както и в търговския маркетинг. Същото важи и за квалифицирани работници в производството на храни, облекло и изделия от дървен материал. Работодателите дават предимство на висококвалифицирани и силно мотивирани кандидати, които имат необходимата нагласа за бързо придобиване на нови умения и знания.

Наскоро осъществихте партньорство с People of Sofia. Какви са реакциите и резултатите? Как допринесе това партньорство за по-добра осведоменост на хората за важността на уменията?

Да, това е онлайн кампанията #УмениетоЕСила, която реализирахме през лятото в рамките на Европейската година на уменията заедно с Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия и платформата за улична фотография и социални проекти „People of Sofia“. Целта беше да достигнем до възможно най-много хора с посланието, че не трябва да спираш да търсиш своите посока и място; да покажем с реални примери, че никога не е твърде рано или късно да започнеш отначало професионалния си път, да продължаваш да учиш, да развиваш потенциала си и да се адаптираш към променящите се изисквания на пазара на труда.

Опитахме се да покажем, че има много начини целта да се постигне, а възможностите, които ЕС предоставя за придобиване на нови умения и кариерно развитие, са важна част от тях. Избрахме да представим 12 автентични истории – някои от тях на популярни личности Резултатите от проекта са впечатляващи, достигайки до повече от 2 милиона души и това не е изненада. Скъсихме дистанцията и показахме на хората, че това, което може да звучи твърде институционално и далечно всъщност е достъпно и се случва на хора точно като тях самите.

В кои направления се наблюдава най-сериозен недостиг на умения?

Според проучване на „Евробарометър“ от май 2023 г. 55% от мениджърите на МСП смятат, че най-важни са „меките умения“ като гъвкавост, работа в екип, комуникация и критично мислене. Цифровите умения са посочени като приоритет от 45%, а 33% от анкетираните фирми посочват „твърдите умения“ – т.е. технически и инженерни като най-важни. 45% на сто отчитат трудности да привлекат и приложат „зелени умения“, необходими за екологосъобразна дейност на предприятията. Има недостиг на работна ръка за редица професии, за които са необходими специфични умения или знания за екологичния преход като производството и туризма.

Защо е важно хората непрекъснато да усвояват нови умения?

Едно от най-честите разочарования, които често се чуват у нас, е че жизненият стандарт не се е доближил достатъчно до водещите икономики в Европа. А това е като омагьосан кръг, защото младите хора търсят този стандарт в чужбина, вместо в родината си. Същевременно, за да имаме висок стандарт ни трябва силна икономика, която се прави от способни кадри. За да излезем от този кръг трябва да инвестираме в нашите хора – човешкият капитал е най-голямото богатство на България, но трябва да разгърне своя потенциал. Уменията означават качествени работни места и високи доходи. Квалифицираните работници ще се възползват от по-добри възможности за работа и ще участват по-пълноценно в обществото.

Как Европейската комисия допринася за подобряване на уменията? Какви са инициативите и програмите, от които могат да се възползват хората?

Европейската комисия насърчава възможностите за повишаване на квалификацията и за преквалификация. Организираме кампании и прояви във всички държави членки за по-добра осведоменост. Има няколко инициативи, които вече са в ход, като Европейска програма за умения – рамката за сътрудничество в сферата на уменията помага на гражданите и бизнеса да развиват и прилагат умения.

Насърчаваме хората да посетят страницата на ЕК за умения и квалификации, където могат да намерят повече информация относно Европейската програма за умения - това е план за хората, които искат да развиват своите способности чрез специални програми до края на 2025 г.

Какво могат да направят хората, за да получат достъп до нови възможности за обучение и развитие?

Изключително важно е те да търсят подходящтата за тях лично информация за обучение, за да могат да подобрят своите работни условия и умения. Такава информация има на уебсайта #LetsMakeItWork . Някои интересни инициативи през този месец, които също са полезни:

Европейските награди за цифрови умения за 2023 г.: те имат за цел да отличат проекти, които спомагат за преодоляване на цифровото разделение. В момента могат да се подават кандидатури, а победителите ще бъдат обявени през юни 2024 г.
Европейската седмица на професионалните умения от 23 до 27 октомври 2023 г.: проявите ще дадат отговор на въпроса как професионалното образование и обучение са от ключово значение за хората от всички възрасти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!