Българските превозвачи чакат с часове заради масови протести в Румъния

OFFNews 14 януари 2024 в 13:32 2247 0

Дунав мост

Снимка Wikipedia

Дунав мост

Протест на фермери на румънската границата принуждава българските превозвачи да чакат с часове на граница. Те се оплакват от закъснели доставки през последните няколко дни, предаде БНТ. 

Масовите протести в Румъния са срещу поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност", увеличението на цените на бензина и дизела, намаляването на европейските субсидии и дългото чакане по границите. Блокадите започнаха в петък на околовръстния път на Букурещ.

"По 3 часа чакаме, докато ни пуснат. Закъсняваме, забавяме се. Няма друг вариант. Застават тракторите на пътя и блокират движението и край. Нищо не можеш да направиш. Закъснява се, по-късно се прибираме и така. Стоката закъснява", коментира един от чакащите превозвачи пред БНТ.

"На Лугуш ме спираха, там седях около 3 часа в Румъния. Забавяме се да, губим срокове, губи се време. Вчера три часа съм изгубил. В Германия бях миналата седмица, там беше страшно. Там изходи, входове - всичко е затворено. Само по аутобана можеш да спиш по паркингите", допълни негов колега.

Днес представители на превозвачите и фермерите от Румъния ще отидат в министерството на финансите в Букурещ, след като вчера проведоха срещи в земеделското и транспортното министерство, предаде БТА.

След близо четиричасови консултации в транспортното ведомство, снощи ресорният министър Сорин Гриндеану съобщи, че е подписал протокол заедно с техните представители.

Вероятно ще се обсъждат и други въпроси, които не засягат само министерството на транспорта. Въпросът за застраховките "Гражданска отговорност" ще бъде отнесен в Органа за финансов надзор, уточни Сорин Гриндяну.

Превозвачи и фермери в Румъния започнаха поредица опротести в сряда, недоволни от увеличението на застраховката "Гражданска отговорност" и от поскъпването на бензина и дизела от 1 януари.

Демонстрациите им продължават да създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове.

Вчера вечерта недоволните блокираха и граничния пункт с България при Калафат. Органите на реда предупреждават, че заради протестите, и днес в много части на страната движението ще се извършва с минимална скорост и е възможно да се образуват задръствания. Присъствието на полиция и жандармерия на входовете на румънската столица отново ще бъде засилено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки