Ангел Червенков пред Nostrabet: ЦСКА има пет шампионски мача

OFFNews 29 януари 2024 в 10:37 271 0

Ангел Червенков
Ангел Червенков

Ангел Червенков е бивш футболист на ЦСКА, а след края на кариерата си е работил дълги години в школата на „червените“ и известно време като помощник-треньор на представителния тим.

Той е известен като човек, който носи армейското в себе си и като обективен специалист, който винаги казва това, което вижда за състоянието на неговия любим клуб. Дори и когато истината няма да се хареса на някои.

Именно заради това експертите от Нострабет потърси Червенков, за да изрази мнение за случващото се с ЦСКА, след като отборът започна зле зимните контроли на турска земя и вече се заговори, че постът на треньора не е сигурен.

Г-н Червенков, след като ЦСКА изгуби първите си два спаринга от подготовката, има ли място за безпокойство?

Аз лично смятам, че не би трябвало да има чак такива големи притеснения. Все пак това са учебни игри срещу противници, които може и да не са от нашата черга, но те се избират, за да са близки до качеството в нашия шампионат. В тези игри се правят експерименти и се разиграват нови тактически схеми, а играчите са натоварени физически след най-тежкия етап от подготовката.

ЦСКА обаче не само, че загуби два пъти поред, но и не вкара гол.

Това с липсата на голове не е от вчера, тъй като през последните месеци се играе в един ромб, който останалите отбори го разгадаха и ЦСКА не е ефективен в нападение.

Възможно ли е това да се промени след завръщането на Фернандо Каранга?

Очевидно е, че се търси централен нападател, след като отборът има проблеми в завършващата фаза. Що се отнася до Каранга обаче, ние не знаем в какво състояние се намира. Когато той беше в ЦСКА, имаше добра успеваемост и беше продаден за добри пари. Сега тепърва предстои да видим в каква форма е и как ще се напасне в тима.

Ако Каранга и Асприля дават най-доброто, на което са способни, могат ли да повишат стрелковата мощ на ЦСКА?

Ние видяхме какъв беше ефекта „Асприля“. За него информациите бяха, че се представя добре, каквито са и за Каранга сега, и затова бе привлечен. От Асприля едва ли не се очакваше да направи чудеса, но неговият принос към отбора до този момент е минимален. От Каранга също очакваме да направи нещо и да се окаже добър вариант за атаката.

Какво мислите за Матиас Фаетон и Майкъл Естрада?

Определено има какво да се желае от тях, тъй като изискванията към двамата са много високи. Особено към Фаетон, който бе най-скъпата лятна покупка, а засега изригва само срещу по-слабите отбори.

Трябва ли Дюкенс Назон задължително да бъде продаден?

На Назон му се търси купувач, тъй като най-важното за един централен нападател е да реализира голове. Няма ли голове, няма ефективност и не отговаря не критериите на клуба, а при Дюкенс се случи точно това – малко вкарани голове. Според мен обаче е по-важно не дали Назон ще напусне, а да се премине към друга тактическа формация и друга система на игра, които ще позволят на ЦСКА да бъде по-разнообразен и по-непредвидим в атакуващ план. Защото, когато говорим за един клуб с такава история, той трябва да има варианти с атаките по крилата и други неща, а не само да разчита на статични положения и на някакви битки. Щом отборът иска да се бори за титла, се виждат доста неща, които трябва да се подобрят, и е нужно е да се отстранят всички грешки и проблеми, за да се търси оптимално представяне.

Къде куца ЦСКА?

Основното е, че когато футболистите на ЦСКА са блокирани в средата на терена, нещата стават безидейни и липсва креативност, която да ги промени. Освен това видяхме един млад и надежден Християн Петров, който се представя на високо ниво и става стълб в отбраната. Но другите около него са колебливи, взирам Махмутович, Шакич, Тибо Вион. Изобщо, има много сериозни проблеми. Аз с нетърпение очаквам завръщането на Юрген Матей, който ако е на познатото ниво, ще стабилизира ЦСКА в дефанзивен план.

Ще съумее ли да вдигне отборната класа новият норвежец Улаус Скаршем?

За да бъде селектиран, значи е класен. Това се отнася и за другите двама норвежци, които показват добро ниво. Скаршем ще има голямо предимство от гледна точка на това, че ще има приятели и сънародници за съотборници, които ще му помогнат да се адаптира към новата обстановка и стила на игра. Но той ще се нуждае от време за адаптация, за да се сработи с другите.

Според Вас, сполучлив трансфер ли е Мартин Стойчев?

Той е интересен млад играч и с качества, и трябва да се дава шанс на такива перспективни изпълнители, които искат да повишават нивото си. Дори Иван Турицов да не бъде продаден, Мартин може да покаже, че е в състояние да се приспособи към тима и да се пребори с конкуренцията. Всъщност всеки един футболист на ЦСКА е задължен да отстоява мястото си в състава, тъй като на никой то не е гарантирано. Необходимо е да има сериозна конкуренция на всяка позиция и ако това се прави, ще се отразява положително на отбора. Като цяло мисля, че през зимата ЦСКА усилва своите редици, но въпросът е как ще се синхронизират играчите, за да изглежда по-стабилен и сигурен тимът.

Застрашен ли е от уволнение Нестор Ел Маестро?

Един треньор е зависим от резултатите и ако такива няма, няма кой да го спаси. ЦСКА не прави изключение от това, а в ЦСКА не се приема нищо друго освен първо място и купа. Така че всеки един треньор, който идва в ЦСКА, знае какво се иска от него и какво трябва да постигне.

Да Ви попитам по друг начин. Ако ЦСКА продължава да се проваля в зимните проверки, може ли да започне пролетта с нов наставник?

Всичко е възможно да се случи, но това го решава единствено ръководството.

Как трябва да играе ЦСКА през втория полусезон, за да се пребори за титлата?

Нужно е да се подобри във всяка една линия, да има по-голяма изобретателност в средата на терена и по-голяма успеваемост в завършващия удар. Но най-вече ЦСКА трябва да печели срещу преките си конкуренти и вечния противник, тъй като в противен случай няма как да стане шампион. Вижте какво се случи през есента – срещу Черно море, Лудогорец и Левски, ЦСКА не взе победа и спечели само 2 от 12 възможни точки. Ако това не се промени в петте мача срещу тях напролет, казвам пет, тъй като смятам, че Левски ще участва в плейофите на първата шестица, целта на армейците трудно ще бъде изпълнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки