''Ако е шпионин, е била добра.'' Съсед за разследваната Ваня Габерова

OFFNews 22 септември 2023 в 21:00 10861 3

Ваня Габерова

Снимка The Mirror

Ваня Габерова

Козметичка с много награди и бляскави отзиви от клиентите си в Лондон е 29-годишната Ваня Габерова - една от петимата разследвани във Великобритания българи за шпионаж в полза на Русия.

Младата жена специализирала в поставяне на "руски мигли с мега обем" и имала козметичен салон, който по време на Ковид пандемията е получил 20 000 паунда държавна помощ, разкриват британските таблоиди "Дейли мейл" и "Мирър".

Габерова държава салон в Западен Лондон, наречен Pretty Woman (хубава жена). Живеела с приятеля си, декоратор по професия, в апартамент в близост до салона.

В декларацията си тя е посочила, че е получила два гранта от по 10 000 паунда по време на пандемията.

Салона си открила през 2019 г. и има ласкави отзиви в Google.

''Всеки има нужда от Ваня в живота си (тя също е зашеметяваща) и освен това е много, много разумна'', пише потребител. Друг казва: "Ваня е най-красивият и най-внимателният професионалист, когото съм срещал".

Тя има най-високи оценки и в уебсайта за резервации на процедури Treatwell за своя маникюр и удължаване на мигли в руски стил, като цената на една процедура е 130 паунда.

Габерова е участвала в няколко конкурса за вежди в Лондон и България, както и в онлайн конкурс в Русия.

Съседите описват Ваня като топла, но "плаха" и "дискретна" жена, а ресторантьор в близост до нейния салон за красота в Актън изразява шока си, заявявайки: "Ако е шпионин, е била добра", добавяйки: "Тя имаше партньор, едър мъж, и аз си мислех какво прави с това хубаво момиче", пише "Дейли мейл".

Британската прокуратура повдигна обвинения в шпионаж в полза на Русия на петима българи. Това са Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова. Те ще се явят пред Уестминстърския съд във вторник по обвинения в заговор за събиране на информация, която би била полезна за Русия, в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

23.09 2023 в 09:28

обикновените фризьорки не им трябват фалшиви документи

2000

2

qjh82209

23.09 2023 в 08:07

Ако и тя в имала паспорт други име какво друго да се коментира,

205

1

REXX

23.09 2023 в 00:22

Абе стига глупости ,бе . Тази е била обикновена фризьорка и маникюристка , мъжа и е бояджия. Имали са нелек живот в Англия, някой им е дал някой лев да ходят нагоре надолу и да му помагат да прави снимки. Най -вероятно даже и не са разбрали за какво става дума. Двадететте хиляди паунда които са получили са стандартната сума която правителството изплати на малките бизнеси , които затвориха заради пандемията и са им стигнали колкото да покрият си покрият наема. Не са тези мозъците на операцията.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews