Агенцията по храните раздавала държавни ветеринарни клиники на частници

OFFNews 16 октомври 2014 в 12:32 1900 0

В доклад на Сметната палата след одита на Агенцията по безопасност на храните бяха установени редица нарушения, както на Закона за обществени поръчки, така и на европейското законодателство.

Проверката е извършена за периода от 01.01.2012 г. до 30.06.2013 година.

Сред констатациите от одита става ясно, че за продължителен период от време не е издаден вътрешен акт за определяне реда за събиране на приходи от държавни такси, в резултат на което има приходи в размер на 275 843 лв. с неизяснен характер.

По редица програми, по които не са постигнати планирани резултати, от ЕК са наложили санкции в размер на 175 148,94 евро и са счетени за неприемливи за съфинансиране - 335 993,10 евро.

При обявяване на обществените поръчки възложителят не винаги се е придържал към обявените максимални средни цени за лабораторни тестове и диагностика, определени в решенията на ЕК, в резултат на което извършени от БАБХ разходи не са възстановени и остават за сметка на държавния бюджет.

Доставките през 2011 г. и 2012 г. за изпълнение на програмите са с едни и същи фирми, въпреки че са извършени по реда на ЗОП. Липсата на конкуренция създава предпоставки за неикономично разходване на средства от държавния бюджет за изпълнение на програмите, съфинансирани от Европейския съюз.

Според доклада на Сметната палата от БАБХ в резултат на това, че във вътрешните актове на Агенцията не е определен периодичен анализ на разходите, са извършени харчове без да са проведени процедури за обществени поръчки в нарушение на ЗОП.

Допуснато е и безпрецедентно раздаване на ветеринарни клиники, държавна собственост, на частно практикуващи ветеринарни лекари за осъществяване на ветеринарномедицинска дейност в нарушение на законово определения ред и изисквания.

Сред многото нарушения в БАБХ стои и това, че съществува риск информационната система на Агенцията да е неточна и непълна и да се заплащат дейности, които всъщност не са дори извършени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки