59 000 първокласници влизат в клас

OFFNews 15 септември 2020 в 08:21 2072 0

Около 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път на днешния 15 септември. Миналата година първолаците бяха с 1000 повече.

Над 717 400 са учениците от първи до 12-и клас.

Около новата учебна година обаче има много неизвестни заради неотшумяващата пандемия от коронавирус.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията - това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

По първоначална информация около 200-300 ученици ще останат да се обучават вкъщи, с цел предпазливост. В момента се подават заявленията, като на тези деца ще бъдат възлагани задачи и ще бъде контролирано изпълнението на тези задачи, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Президентът Румен Радев ще приветства учениците и учителите в първия учебен ден на Основно училище „Св. Климент Охридски“ в село Трекляно. Образователната институция е с над 160-годишна история и единственото запазено училище в община Трекляно, която се състои от 19 населени места.

Държавният глава ще разгледа кабинета по информатика, който е оборудван с компютри, дарени от Администрацията на президента. Румен Радев ще се срещне и с ръководството и педагогическия екип на училището.

След това президентът ще отдаде почит пред паметника на загиналите във Знеполско-Краищенското въстание, водено от капитан Симо Соколов и ще проведе среща с ръководството на местната власт (в сградата на община Трекляно). 

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в откриването на новата учебна година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в град Николаево, област Стара Загора.

Заместник-министър Таня Михайлова ще бъде на тържеството III ОУ "Петко Рачов Славейков" в Търговище, а по-късно и  в Професионална гимназия по техника и лека промишленост в град Попово.

Заместник-министър Карина Ангелиева ще открие учебната година в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews