12-годишно дете и баща му изгасиха пожар край езерото Вая

OFFNews 09 март 2023 в 11:27 1636 0

Никола Байкушев

Снимка Стоп кадър: bTV

Детето, изгасило пожара

12-годишно момче от Бургас и баща му спряха разразил се пожар край езерото Вая, което е защитена зона, предаде бТВ.

В неделя следобед Никола Байкушев карал колело, когато забелязал пламъците на метри от жп линията. Без да се колебае, детето извикало баща си и се върнало да гаси огъня.

"Върнах се вкъщи и веднага започнах да търся бутилка или кофа. Видях една бяла кофа и я взех. Извиках баща ми и заедно дойдохме до тук. След това започнахме да гасим, взимахме вода от изтекла тръба", обясни 12-годишното дете. 

Тъй като теренът е труднодостъпен за пожарна кола, Никола и баща му гасят на ръка.

"Доста странно беше - огънят си правеше тунел. Гореше под земята. Намирах откъде избива огънят и там заливах с вода", разказа момчето. Налага му се да носи повече от 150 кофи с вода.

"Видях, че малкият ми син успя да погаси най-важните огнища. Вдъхна ми увереност, че можем да овладеем пожара, без да сигнализираме на тел. 112. С нашите действия може би спасихме местообитанията на птиците", допълни бащата на Никола - Галин Байкушев.

Момчето обясни, че не се е уплашило от пожара, а от влака, който минава по линията. "Притеснявах се, че някоя цистерна може да има теч. Достатъчна е една искра, за да се взриви целият влак", каза той.

Уменията си да гаси пожари момчето придобило в клуб "Млад огнеборец". Той и баща му се надяват да няма друг случай на безотговорно палене на огън. Ако видят пожар, отново са готови да се притекат на помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews