10 неща, които да знаем при контакта си с незрящите и кучетата им водачи (видео)

OFFNews 16 декември 2015 в 18:02 5194 0

Снимка Мтел.

Гостите на събитието вечеряха на тъмно и с превръзка на очите.

Вчера вечерта се проведе вечерята на тъмно на "Мтел" и фондация „Очи на четири лапи“, целяща да популялизира ролята на кучетата водачи.

По време на събитието около 50 служители на фирмата и журналисти чуха важна информация относно незрящите хора в България и техните кучета водачи, като имаха шанса да се запознаят и контактуват лично с тях.

Така част от вечерта премина при изцяло затъмнено пространство, а посетителите сложиха превръзки на очите си, за да усетят поне малко какво е да си лишен от едно от основните си сетива, докато се храниш.

„Целта на тази вечеря е да убеди определена, специално таргетирана група от хора в това, какво могат кучетата водачи, как се държат на обществени места, какъв е приносът им за независимата мобилност на слепите хора и в крайна сметка защо си струва организация като нашата да бъде подкрепяна“, заяви Албена Алексиева, председател на фондация „Очи на четири лапи“.

Въпреки че по Закона за интеграция на хората с увреждания кучетата водачи и техните стопани следва да бъдат допускани без проблем до обществените места, много често те срещат негативни реакции и достъпът им бива възпрепятстван заради неразбиране на тяхната роля за незрящия човек.

Пред OFFNews един от незрящите гости на вечерята разказа как е имало случаи, когато е бил гонен от градския транспорт заради своето куче водач, а друг път различни хора са се плашели от неговия помощник и направо са сграбчвали него или стопанина му. Имало е и агресивни реакции на изплашени от кучето хора. Той обясни тези действия с това, че както гражданите, така и работещите в държавните и общински институции не са запознати достатъчно добре с проблемите на незрящите и функциите на техните четирикраки приятели.

Според него някои хора дори смятат, че въпросните кучета водачи са "прищявка на слепите", но истината е, че помощта, която животните оказват, е изключително голяма - с тях се върви много по-спокойно, бързо и уверено по улиците, предпазват стопаните си от опасностите на пътя и препятствия - като преминаващи неправилно коли, дупки и т.н. - правят им компания и дори могат да им носят различни предмети от дома. Функции, които на нас ни се струват маловажни, но не и на хората, които не могат да виждат.

Може да се запознаете със съветите за контакт с незрящите и техните кучета водачи от това видео, тъй като много от тях изненадаха голяма част от публиката, която преди да изгледа клипчето, не знаеше много от посочените молби:

"Мтел" подкрепя фондация „Очи на четири лапи“ от 2003 година досега, като е спомогнала за обучението и предаването на 56 кучета водачи на незрящи, като всеки месец служителите на фирмата даряват част от заплатите си за „Очи на четири лапи“ и нейната дейност.

През 2014 година "Мтел" беше отличена като компанията с най-голям брой корпоративни дарители и най-голям обем дарения в инициативата "Колкото повече - толкова повече" на фондация „Помощ за благотворителността в България“.

За да помогне на дейността на единствената организация в България и на Балканите, която отглежда и възпитава кучета водачи за незрящи, компанията започна дарителска акция в своята магазинна мрежа.

Всеки, който желае, може да дари средства на фондация „Очи на четири лапи“ на каса в магазините на телекома или онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки