Това лято очакваме отлив на руски туристи, заменяме ги с казахстанци

Симона Костадинова 18 март 2015 в 18:14 4838 9

През лятото на 2015 се очакват между 30 и 60% по-малко руски туристи, а управляващите обещават, че ще предприемат спешни мерки за спасяването на предстоящия сезон.

Това стана ясно от днешното заседание на парламентарната комисия по икономика и туризъм, където присъстваха вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на туризма Николина Ангелкова и зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова.

"Тази година не можем да разчитаме на изпращането на деца, пенсионери и ветерани от Русия. На силовите ведомства също е забранено да почиват у нас - това са около 3 млн. души. Същото е казано за държавните служители. Като добавим инфлацията в Русия и фалита на някои туроператори, виждаме как стоят нещата", обясни председателят на комисията Петър Кънев за ситуацията с руските туристи.

Той подчерта, че се налагат спешни мерки за спасяване на сезона и добави, че е "умерен песимист" за ситуацията.

Министърът на туризма Николина Ангелкова призна за очаквания отлив, който бил по "външни за нас причини". Тя заяви, че се очаква сезонът да е труден, но помоли да не се "чертаят апокалиптични картини":

"Не казвам, че нещата са розови, но това говорене влияе на туристите. Не вещайте Апокалипсис", призова тя.

Ангелкова обясни, че страната ни се стреми да компенсира липсата на руски туристи с привличане на такива от други страни. Затова държавата "е участвала ударно" във всички възможни международни изложения и семинари - в Германия, Литва, Латвия, Полша, Скандинавските страни и други. 

Министърът подчерта, че гонела "оптимистична цел - да запазим нивото общо като брой туристи от лятото на 2014 година".

Външното министерство пък приело пакет от мерки още миналата година за облекчаване на издаването на визи за туристите от Русия, Украйна, Беларус и Молдова. Тази година МВнР продължава политиката си, "защото може би това, което е било достатъчно миналия сезон, не е достатъчно сега", обясни зам.-министър Тодорова.

Една от мерките за спасяване на сезона, които са предприети от тази година от МВнР, е облекчаването на издаването на визи за туристи от Казахстан. Това било предпоставка за увеличаването на потока на туристи оттам през летния сезон.

Освен това страната ни ще командирова общо 58 служители на външно министерство в страни като Русия, Украйна, Беларус и Молдова, които да помогнат за по-бързото издаване на визи. Консули ще бъдат изпратени и в Иран. 

По време на парламентарната комисия стана ясно още, че от тази година в помощ на туристическия сектор има нова програма за заетост, по която 200 души могат да бъдат наемани от общините за екскурзоводи. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подчерта, че средствата за нея се отпускат по линия на Националния фонд за заетост.

Калфин каза още, че според него стажовете към училищата, в които се изучава туризъм, трябва да са по-дълги. Например за по 2 месеца в годината, уточни той.

Той припомни, че се работи по облекчаване на процедурата по наемане на работа на непълнолетни граждани, които често намират временна заетост именно през летния туристически сезон.

"За да работи непълнолетен гражданин, се иска разрешение на родителите, оценка за условията на труд и разрешение от Главната инспекция по труда. Ще направим всичко възможно Главна инспекция по труда максимално бързо да издава такива разрешения", се зарече Калфин.

Зам.-председателят на Комисията Полина Карастоянова пренебрегна факта, че днешната среща е посветена предимно на летния сезон, който предстои, и постави въпроса за втория лифт на Банско.

"На България са нужни не един втори лифт на Банско, не 6 лифта - 60 лифта вероятно са нужни, но това трябва да се случи по един много дефинитивно ясен начин", каза тя и подчерта, че въпросът за втория лифт трябва да бъде решен възможно най-скоро и призова Министерство на туризма и МОСВ да работят в тази посока.

"Колеги, да има ли втори лифт на Банско е риторичен въпрос. Той има своя ясен отговор, който прозвуча и в специална декларация на Патриотичния фронт ", категорична е Карастоянова.

Според нея забавянето на решението нанася "непоправими щети на българския туризъм".

"Противодействието на решението за втори лифт на Банско и за развитието на планинските курорти или отказът от решение е чист популизъм", смята Карастоянова.

Тя каза още, че не достигат 200 хил. лева за реклама по време на тракийската изложба в Лувъра. Тя призова възможно най- бързо да се съберат необходимите средства.

В отговор министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че е напълно съгласна с всичко, казано от Карастоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!