3D-холограми от ултразвук могат да се пипнат (видео)

Изследователски проект би могъл да създаде много по-вълнуваща среда в компютърните игри

ОFFNews 09 декември 2014 в 07:21 4357 0

Учени от Университета в Бристол създават 3D хаптични (haptic), тактилни (осезаеми) обекти във въздуха, които оказват съпротива при натиск от пръстите и дланите на потребителя. В резултат се създава усещане за допир с реален предмет. Това е иновативна технология за обратна сензорна връзка с помощта на ултразвукови вълни, които са насочени към проектиращо устройство. 

Технологията може да се използва не само в компютърните игри, но и в медицината. Например, хирурзите ще могат да се изследват тактилни образи, получени чрез компютърна томография, а посетителите на музеи и изложби - ще могат да се докоснат до ценните експонати, пише New Scientist.

Д-р Бен Лонг (Ben Long), научен сътрудник от отдела Bristol Interaction and Graphics (BIG) към университета в Бристол, твърди, че възможността да се виждат и да се докосват холограми ще помогне много по-дълбоко да се потопим във виртуалната реалност, която вече може да бъде плътна и поддаваща се на сложен сензорен контрол.

Бен Лонг и колегите му са подобрили предишната версия на техната UltraHaptics (ултрасензорна) технология, която проектира 2D контури над екран. Сега, високочестотни звукови вълни, излъчвани от масив от миниатюрни високоговорители създава усещането за докосване на невидим, плаващ обект. Когато звукът среща преграда, силата на вълните упражнява натиск върху кожата на потребителя.

За да стане обектът триизмерен, екипът е добавил Leap Motion сензор за проследяване на точното положение на ръцете на потребителя. Знаейки кога ръцете "докосват" виртуалния обект, системата насочва ултразвук в точното време и честота, за да се получи усещане на допир на различни части на обекта. Това създава впечатлението, че проучвате повърхността на обекта, докато движите ръцете си в празното пространство.

В момента, системата е в състояние да възпроизведе само прости геометрични форми като сфера и пирамида. За по-нататъшното развитие на технологията изследователите ще търсят спонсори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови