Хората на Асен Асенов превземат митниците

Владимир Йончев 08 януари 2014 в 15:07 18613 2

Асен Асенов
Асен Асенов

Хората на Асен Асенов - шефът на Агенция "Митници" по времето на НДСВ и Тройната коалиция, превземат митниците

От днес Агенцията има нов заместник-началник. Той се казва Румен Данев - бивш началник на дирекция Митническо разследване и разузнаване по времето на Асен Асенов.

Данев ще отговаря за контрабандата. Назначен е на мястото на Николай Попов, който прекара няколко месеца на ключовия пост, без да има допуск до секретна информация. Допускът му бе отказан, заради възможността да бъде изнудван и защото е укрил факти или дал непълна информация.

Данев и другият зам-началник на АМ Лъчезар Кръстев (назначен преди месец) са известни като "синовете на Асен Асенов", тъй като са най-доверените му хора.

Според източници на OFFNews вече са предопределени и печелившите в конкурса на началници на две от най-важните митници - Бургас и Благоевград.

Порочният конкурс за началници на 8-те регионални митници беше обявен в почивния 24 декември на скрито място в сайта на агенцията.

Крайният срок за кандидатстване беше 6 януари. Така кандидатите трябваше да подготвят документите си през почивните дни.

OFFNews разполага със списъка на кандидатите за шефове на митниците в Благоевград и Бургас, както и с опорните точки кой трябва да спечели.

Бургас трябва да бъде оглавен от Валентин Пантов.

В Благоевград за началник трябва да бъде назначен Климент Темчев. Указано е двама от другите кандидати - Павел Геренски и Стефан Стефанов, да станат негови заместници.

Ето и списъка с всички кандидати:

Кандидати за митница Бургас:

1. Светлозар Стоянов, бивш началник на митница Бургас

2. Захари Панайотов - бивш зам.-началник на митница Бургас

3. Георги Виделов - бивш началник на РМД-Бургас. Сега е шеф на Свободната безмитна зона. Подготвял е списъците и уволненията на Митнически пункт - Росенец. Той е правил съкращенията по времето на Ваньо Танов на пристанище Росенец, където се разтоварват петролните танкери на "Лукойл".

4. Валентин Пантов - това е човекът, който е определен да спечели конкурса за митница Бургас. Той е приближен на кръгове на "Позитано" 20 и е фаворитът на бившия шеф на Агенция Митници по времето на Тройната коалиция Асен Асенов.

5. Анатоли Т. Неделчев - преди 10-15 години е бил началник на митницата в Малко Търново.

6. Георги Станоев

7. Емил. Ф. Фортунов - преди 15-ина години е бил шеф на Митнически пункт.

8. Веселин Петков - митничарят, на когото сложиха бомба пред дома му на 28 декември.

Кандидатите за митница Югозападна:

1. Евгени Стоянов Маринов

2. Климент Аспарухов Темчев - ще спечели конкурса, кандидатура на КТБ, фаворит е на Асен Асенов и на Павел Тонев. В момента е в митница Пловдив.

3. Павел Геренски - бивш началник на митница Кулата (2009). Кандидатура на кръгове около "Позитано" 20 с влияние в Благоевградски и Кюстендилски регион, както и на бившия началник на митница Благоевград при Тройната коалиция Николай Шушков. Очаква се да бъде за зам.-шеф на митница "Югозапад".

4. Стефан Стефанов - сега е временно изпълняващ длъжността шеф на Митница "Югозапад". За него лобира бившият началник на РМД-София по времето на СДС Петко Петков. За него лобира и бивш митнически инспектор с прякор Фози. Очаква се Стефанов да стане зам.-шеф на митницата.

5. Валери Йорданов Сотиров - бивш началник на митница Горубляне. Приближен на "Позитано" 20 от кръга на Кирил Добрев. 

6. Надя Деянова Чифликчийска

Новият-стар силен човек в митниците Асен Асенов се ползва с подкрепата на шефа на "Лукойл" Валентин Златев и президента Георги Първанов. Беше назначен на поста от Милен Велчев - финансов министър по времето на Царя, а в момента представител на руската банка ВТБ - съсобственик, заедно с КТБ на Булгартабак.

Интересите на премиера Пламен Орешарски обезпечава друг близък приятел на Асенов - Кирил Ананиев. Ананиев в момента е съветник на премиера. Публична тайна е, че именно той написа бюджета за тази година, както и доста от бюджетите в последните 15 г. Ананиев бе  зам-министър на финансите в правителствата на НДСВ и тройната коалиция.

Асенов има фирма за митническо обслужване, която е регистрирана на метри от Агенция "Митници", като негови клиенти са големите производители цигари, горива и алкохол.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови