Слух, че работници на Ковачки са със „заповед“ да гласуват за БСП

OFFNews 13 май 2014 в 16:48 10898 12

Христо Ковачки

Служителите на ТЕЦ „Бобов дол“ и мините в Бобов дол били задължени от ръководството на двете предприятия да гласуват за БСП на предстоящите евроизбори – това се твърди в коментари на анонимни читатели в дупнишките медии от последните дни.

„Официално имаме разпореждане всички служители в ТЕЦ и Мини Бобов дол да гласуваме за БСП. Всеки един от нас трябва да даде точен списък на 3 човека още с техните точни адреси, които да гласуват също за БСП. Заплахата е – уволнение на секундата. На всяка секция има отговорник, който ще следи изпълнението на гласуването от подадените лица. Държавата остава безучастна, полицията също, прокуратурата също. И после кажете че България е в Европа“, гласи един от коментарите, от края на миналата седмица.

От синдикалната КНСБ не са получавали такива сигнали, коментира председателят на областната структура на синдиката в Дупница Тодорка Дамянова.

OFFNews се свърза и със служител в ТЕЦ „Бобов дол“, членуващ в партия „Лидер“ на бизнесмена – собственик на централата Христо Ковачки. Служителят отрече негови колеги да са били заставяни да гласуват за определена партия. „В приятелски разговори обсъждаме предстоящите избори, но няма спуснати разпореждания. Аз също прочетох тези коментари, но няма такова нещо. Ние в централата сме абонирани за обвинения в т.нар. корпоративен вот и очаквахме да се появят такива информации предизборно“, коментира той.

На въпрос има ли в партията на Ковачки единно решение за коя формация да се гласува на евроизборите, в които тя няма да участва, енергетикът отговори, че няма такова стиковане и всеки сам ще прецени за кого да даде гласа си.

Той сподели обаче, че конкретно в Бобовдолската организация на "Лидер" настроенията са в полза на левицата. "Ние не искаме избори през 1 година, искаме стабилно работещо правителство", каза той и добави: "Евроизборите ще са лакмус дали ще има предсрочни избори. А ако има такива, в следващите 6 месеца всичко в държавата спира".

Представителят на "Лидер" заяви още, че настоящото правителство е направило стъпки за подобряване на икономическата ситуация в страната и района. Действително, настоящото управление прекрати офанзивата на предхождащото го служебно правителство за изваждане на ТЕЦ-овете на Христо Ковачки ("Бобов дол" и "Брикел") от енергийния микс.

Сигнали за гласуване на работници под заплаха от уволнение срещу "Лидер" имаше и на последните, и на предишните парламентарни избори. Партията на Ковачки, макар и да не спечели място в парламента, е била водеща по брой гласове в изборните секции конкретно в Бобов дол и с. Големо село, където се намира топлоелектрическата централа, показват протоколите от вота в Централната избирателна комисия.

"Лидер" спечели 61 482 гласа на парламентарните избори миналата година. Гласовете за нея са 1.736% от гласовете в страната, поради което тя получава и партийна субсидия.

Партията има и мнозинство в общинския съвет на Бобов дол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews