Нов закон спира предаването на архивите на Военното разузнаване

Юлиан Христов 12 март 2015 в 14:58 7647 0

Нов закон спира предаването на архивите на Военното разузнаване

Новият закон за Военното разузнаване може да блокира работата на Комисията по досиетата. Това става ясно от текст в законопроекта, внесен от ГЕРБ, според който "материалите, отнасящи се до връзките на чужди граждани със служители на службата, не се предоставят на Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисията по досиетата, бел. ред.)".

Текстът се появява само дни, след като шефът на служба "Военна информация" беше отстранен от министъра на отбраната заради съпротивата му да предаде всички архиви на службата. Сред вносителите на новия закон е и депутатът от АБВ Михо Михов. Интересното е, че в първоначалния вариант на закона, който беше внесен през 2012 година, такъв текст нямаше.

Според един от вносителите на текста - депутатът от ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев, текстът няма да забрани предаването на архивни единици. "Няма да блокира работата на Комисията, нито ще застраши по някакъв начин агентурната мрежа сред чуждите граждани на Военното разузнаване. Това е една легенда, която се подклаждаше от военните разузнавачи", каза Андреев пред OFFNews. Той обясни, че архивите, които Комисията по досиетата очаква от Военното разузнаване, не са свързани с чужденци. Именно с тези аргументи Служба "Военна информация" отказва да предаде оперативните дела.

"Откъде знаете, че тези документи съдържат материали за чужди граждани? Чуждият гражданин, когато е бил обект на интерес от дадена служба, ние и да го вземем този материал, не можем да го ползваме, защото без знанието и съгласието на този чужд гражданин, не може по никакъв начин да го обявим", обясни Андреев. 

Според него шефът на Военното разузнаване е отстранен не заради отказа му да предаде всички оперативни дела, а заради това, "че вятърът на промяната в неговата служба не е задухал". "Това, че той не изпълняваше един български закон, това е друга работа", обясни Андреев. 

Макар че в мотивите, с които министър Николай Ненчев отстрани Веселин Иванов като шеф на Военното разузнаване, не са посочени в прав текст архивите, стана ясно, че в основата е неразбирателство по кадровото развитие на Службата, "където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г."

Веселин Иванов е категоричен, че при предаването на тези архиви, военните разузнавачи ще бъдат застрашени. "Ако предам тези дела, утре може да бъде повдигнато обвинение срещу мен защо съм го сторил", каза бившият военен разузнавач пред OFFNews.

На друго мнение обаче е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов:

"До настоящия момент има спор по изпълнението на закона за досиетата, който повелява, че всички архивни единици, създадени от 1944 година до 16.07.1991 година, трябва да бъдат предадени в Комисията. Ръководството на Служба „Военна информация“ дели архива на такъв, създаден за български граждани и архив за чужди граждани."

Според него опасенията на военните разузнавачи са неоснователни.

"Тези притеснения от ръководителите на служби са неоснователни. До настоящия момент се спекулира, че Комисията ще разкрие придобитите агенти на службата, които са чужди граждани. Няма опасност за военни разузнавачи и техните информатори, защото Комисията не се занимава и няма право по закон да установява принадлежност на граждани, които не са българи", обясни Костадинов. Той обясни, че Комисията му очаква над 33 хил. архивни единици от Военното разузнаване.

„Винаги съм хранил надежди, че някой ще трябва да изпълни закона. И се надявах в смените на различните министри на военното министерство, и в настоящия момент, и дори в г-н Веселин Иванов съм хранил надежди, че ще прояви разбиране и законът трябва да бъде спазен", каза Костадинов. 

Според разследващия журналист Христо Христов, законът за Военното разузнаване по никакъв начин не трябва да кореспондира с дейността на Службата, така както тя е работила по времето на комунистическия режим. "Ако подобен текст бъде приет, това означава, че за пореден път, дори и като управляващи, ГЕРБ ще докажат, че специалните служби управляват задкулисно българската политика, след като се подават на такива внушения. Такъв текст не е подлаган на обществено обсъждане", коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови