ГЕРБ и ДПС си спретнаха извънредно заседание за ремонт на бюджета

Нели Чолашка 25 юли 2014 в 11:37 5416 8

По предложение на Йордан Цонев от ДПС и с подкрепата на депутатите от ГЕРБ беше насрочено извънредно заседание на парламента за вторник - 29 юли, на което ще се обсъжда и гласува актуализация на бюджета.

Преди гласуването на това предложение Мая Манолова от БСП поиска поименна проверка, а депутатите от левицата, без председателя на парламента Михаил Миков, излязоха от залата. Миков остана, защото трябваше да извърши поименната проверка.

Предложението за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на касата беше внесен от правителството на Пламен Орешарски преди две седмици. БСП беше неприятно изненадана от предложения основен ремонт на бюджета и обяви, че ще подкрепи само частта за увеличаване на парите на Здравната каса.

Предложената от правителството ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови