ПейWithMe събра кашон със стотинки за Рашидов с искане за оставка (видео и снимки)

Симона Костадинова 23 април 2015 в 18:00 9091 26

Снимка Сергей Антонов

Протестът против Вежди Рашидов.

Стотици граждани и артисти се събраха пред Министерството на културата на бул. "Ал. Стамболийски" № 17 близо до църквата "Св. Неделя" на протест срещу Вежди Рашидов, озаглавен #ПейWithMe.

Демонстрацията беше провокирана от скандала, който се разрази заради концерта на православния хор „Йоан Кукузел” в катедралата „Нотр Дам дьо Пари” и решението на Рашидов да прати хористите в Париж само с 35 евро джобни.

Двамата хористи Георги Петров и Стоян Малинов, които напуснха „Йоан Кукузел” присъстваха на днешния протест. На демонстрацията имаше много публични лица и артисти.

"Уважаеми данъкоплатци, нека дарим 100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята. Всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра", гласи призивът във Фейсбук.

Протестиращите събраха кашонче, пълно със монети, малко шишенце уиски и пура, които ще връчат на Вежди Рашидов в подкрепа на искането за оставка. Хората заявиха, че ще преброят събраната сума и ще я оповестят във Фейсбук страницата на събитието.

Много от хората, които дойдоха на протеста срещу Рашидов бяха с децата си. В демонстрацията се включиха и протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Събитието протече спокойно, но демонстрантите се заканиха, че ще протестират отново, ако министърът на културата не подаде оставка.

Хронология от днешното събитие можете да видите тук:

19:39 часа: Протестът е към края си. Жълтите стотинки, които бяха събрани днес, ще бъдат преброени, за да се знае точната сума, събрана за Рашидов. След това парите ще бъдат предадени на министъра, за да "се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята".

19:27 часа: Протестиращите започват бавно да се разотиват, но все още има много хора. Те носят лепенки Je Suis Kukuzel.

19:02 часа:
Появи се вторият хорист, напуснал "Йоан Кукузел", заедно с две от децата си.

19:00 часа:
Протестиращите вече надхвърлиха 500 души. Обстановката е спокойна, чуват се викове "Оставка".

18:39 часа:
Протестиращите са около 400 души. 

Една от лепенките, които протестиращите разнасяха.


18:27 часа:
На протеста се появи хористът Георги Петров. Той заяви пред OFFNews, че няма да коментира извинението на Рашидов, защото министърът трябва да се извини на събралото се множество. Тенорът изрази радостта и благодарността си, че толкова хора са го подкрепили и е на протеста, за да подкрепи тях.

18:18 часа: Протестиращите са над 200 души и скандират "Оставка". Сред тях се забелязват и родители от НГДЕК, които обясниха пред OFFNews, че няма как да не са на демонстрацията, след като Рашидов върнал децата им в кв. "Модерно предградие" само и само да усвои еврофинансиране за над 2 млн. лева.

Много от демонстранитите нодеха плакати с известния цитат от Радой Ралин- "Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра".

18:06 часа:
 Протестиращите вече са близо сто, забелязват се и много публични лица и артисти, сред тях - носителката на ИКАР за водеща женска роля Ана Вълчанова, Самуил Петканов, Иво Сиромахов, Евгений Дайнов, Камен Алипиев, Васко Кръпката, Венци Мицов, Марин Бодаков и др.

Протестиращите държат 100-левови банкноти с лика на Рашидов, върху които пише Pay With Me.

Протестът срещу Вежди Рашидов. Снимка: OFFNews.


В 18:00 часа пред МК са се събрали близо 40 души, пазени от около 10 униформени. Протестиращите слагат жълти стотинки в кашон, пригоден за касичка.

"Много пари ще се съберат тая вечер. Дано му стигнат за оставката", коментира един от протестиращите.

Полицията отцепи платната на бул. "Стамболийски" в посока "Св. Неделя".

Кашонът касичка. Снимка: OFFNews.

Видеото от днешната демонстрация можете да видите тук:

Малко дотация

Posted by Wolfen Stein on 23 април 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!