Рашидов с надменно извинение към тенора от "Йоан Кукузел"

ОFFNews 23 април 2015 в 15:45 9970 24

Вежди Рашидов.
Вежди Рашидов.

Министърът на културата Вежди Рашидов написа отворено писмо до медиите, касаещо скандала с бившия хорист от "Йоан Кукузел" Георги Петров, в което се извини с половин уста на тенора. Рашидов не се срещна с него, за да му се извини лично, а написа отворено писмо до медиите, което бе публикувано на сайта на Министерство на културата. В писмото министърът, който спаси милионите си в КТБ и твърди, че те са възнаграждение за изкуството му, за пореден път подчертава, че парите не били най-важното. Той пише това до певци, които получават по 200-300 лева въпреки класата си.

Публикуваме думите на министъра без редакторска намеса:

Дълбоко съм убеден, че българската изложба в Лувъра е велико събитие за българската култура и нарежда страната ни на най-достойното място в световната съкровищница. Работих за тази изложба много дълго и с мисълта за България. Благодарен съм на целия българо-френски екип, който реализира тази впечатляваща експозиция, с която страната ни се нарежда на най-високо място в световната културна история.

Аз лично се почувствах засегнат, когато на фона на този колосален успех и на божественото представяне на хор „Йоан Кукузел” дни наред обществеността ни беше занимавана с недоволството на един от хористите, защото не е получил хонорар за труда си. Да, отворихме вратите на легендарната парижка Света Богородица за ангелогласните ни хористи, но не сме им плащали хонорар, както без хонорар работи и целият екип по подготовката на изложбата и на съпътстващата културна програма.

Като творец зная, че трудът на артиста трябва да бъде възнаграден, като министър правя възможното творците да получат заслужено заплащане, но има моменти, в които възнаграждението не е най-важното. Нито ръководството на хор „Йоан Кукузел”, нито екипът на подготовката на изявите в Париж, нито участниците в тях са поставяли въпроса да получат възнаграждения. За жалост, дни наред след изложбата трябваше да се обясняваме не за успеха на България, а за хонорарите. Това ми се струва дълбоко несправедливо и може би в едно от изказванията си бях рязък и се изразих твърде образно, което е засегнало тенора Георги Петров, за което моля за извинение. Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно.

А иначе – мечтата ми България с културното си наследство и с таланта си да бъде на заслужено място в най-големия световен музей, се сбъдна. Вярвам, че това е пътят на България – в най-големите музеи, в най-големите сцени, в най-големите зали на Европа и света.


Припомняме ви, че думите на Рашидов за това, че "има моменти, в които възнаграждението не е най-важното", идват точно в един от тези моменти, в които се разбра, че чрез цесии от фирма на Богомил Манчев министърът си възвърна 2,5 милиона лева от КТБ. 

Без цесиите, по силата на Закона за гарантиране на влоговете в банките, той трябваше да получи 196 000 лева и да чака за тях началото на официалното изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, т.е. до 4 декември.

Извинението също така не е направено на лична среща с Георги Петров или по време на разговор по телефона, а е публикувано под формата на отворено писмо до медиите. Само преди дни, на 21 април, министърът беше на гости в сутрешния блок на bTV, където тенорът пожела да се включи чрез обаждане, но Рашидов напълно отказа да разговаря с него.

"Моля ви, не ме занимавайте с хориста. Не желая. Докарайте си го в студиото и си правете ПР колкото искате. Няма да го коментирам, да подновим цялата тази помия", отвърна политикът, като малко преди това заяви, че "ще му дадем сто лева да се успокои без да пее, ако може. Айде аз ще му дам 50 лв. от моя джоб".

Сагата започна, когато на 13 април тази година Георги Петров публикува свой статус във Фейсбук, в който обяснява, че МК се подиграва с хористите от "Йоан Кукузел", като им дава мизерно заплащане, за да пеят в "Нотърдам дьо Пари" по време на едно от съпътстващите изложбата на тракийски съкровища в "Лувър"-а.

Последва светкавично отстраняване на тенора заради критиката му към Рашидов. Снощи се разбра, че друг хорист от "Йоан Кукузел" напуска хора в знак на протест.

Скандалът предизвика широка обществена реакция и протест срещу културния министър, насрочен за днес, 23 април от 18:00 часа пред сградата на МК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!