"Съветът за паметници на културата е за психиатрията"

Общините плащат подкупи за одобряване на реставрации

Калоян Константинов 11 май 2015 в 19:32 13978 14

Божидар Димитров.
Божидар Димитров.

"Тези хора наистина страдат от двойственост на съзнанието. От една страна, подписват въпросните проекти, от друга страна, се оплакват непрекъснато, че стават такива работи в България, аз наистина не мога да ги разбера. Тези хора са освен всичко друго и за психиатрично лечение, защото това е типичен случай на раздвояване на съзнанието. Един ден те са едни, в друг ден са на друго мнение".

Това заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред OFFNews във връзка с писмото на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), което изрази опасения, че реставрациите на археологически паметници на културата у нас всъщност ги разрушават.

Ето каква позиция изрази Божидар Димитров:

От използвания език ми става ясно, че това писмо е подготвено от една българска неправителствена организация със същото име – ИКОМОС България, която просто го е дала и по някакъв начин на този господин Густаво Араос (бел.ред. - президентът на ИКОМОС) и го е накарала да подпише. Вижда се, че своето невежество те са го прехвърлили на г-н Араос, когато заявяват, че няма документи, въз основа на които да се възстановяват паметниците в България така, както се прави по цял свят. Защото има прекрасни свидетелства, които обаче от ИКОМОС България не ги знаят поради невежество.

На няколко конференции с ужас и изумление разбрах, че тези хора не знаят елементарни неща – че има безброй изображения как са изглеждали нашите стари крепости, църкви и манастири. Второ, те твърдят, че всичко е унищожено от турците и затова нямаме на терен да видим как са изглеждали. Вярно е, че турците са унищожили 95 на 100 от паметниците ни, но е факт, че в България има десетки напълно запазени крепости – Лютица, Мезек, Маточина, Созопол, Хисаря и много други. Там може да се проучва много – какъв е бил хоросанът, как са редени камъните, тухлите и т.н. Тъй като те са ценни, запазени са до бойната пътека. Най-куриозното в цялата история е, че всички крепости, църкви и манастири в България, които са възстановени, са по проекти, подписани от същите тези български икомосци.

Аз не съм подписал нито един проект. Проектите, по които са възстановени над 30 крепости вече в България, включително и този ужас, единственият възстановен с нетрадиционни материали от пластмаса - Кракра, е с подписите на главните икомосци – доц. Кандулкова, проф. Тодор Кръстев, Виктор Попов и т.н. Тези хора наистина страдат от двойственост на съзнанието. От една страна, подписват въпросните проекти, от друга страна, се оплакват непрекъснато, че стават такива работи в България, аз наистина не мога да ги разбера. Тези хора са освен всичко друго и за психиатрично лечение, защото това е типичен случай на раздвояване на съзнанието. Един ден те са едни, в друг ден са на друго мнение.

Разбира се, обяснението е много просто – една група хора си прави НПО. Тази група се състои от бивши, настоящи и бъдещи директори и сътрудници на Националния институт за недвижимо културно наследство, които искат да запазят монополното си положение те да разрешават да се строи или не. И както се сещате, те разрешават, защото обикновено общините са тези, които представят проектите, а не аз. Общините, естествено, за да им стане културно-историческият обект, понякога са склонни под различна форма да плащат подкупи за одобрителен подпис. Много легенди и слухове се носят. Аз на няколко пъти призовах ДАНС, МВР и други институции да се позанимаят с този институт, който някои наричат „Митницата“. Там се раздават огромни пари за подкупи под формата на научни консултанти. Битката е за това да става много трудно и срещу заплащане на пари под масата. Затова споря само от принципна научна основа, не съм съгласен с това, което твърдят. Знаем много добре как са изглеждали старите крепости с гравюри и т.н. Да се разходят до Ивайловград, където има цели 2 крепости запазени до горе, до бойната пътека.

Колкото до писмото на ИКОМОС - знаете как стават нещата в чужбина, отиват и ги убеждават. Направили са си паралелна структура, както правят зелените и всички останали рекетьори. Тази структура по някакъв начин се е добрала до въпросния човек, представили са се, че са ИКОМОС България, дали са му това писмо и така. Откъде да знае този Густаво Араос как е в България и тези подробности, за да пише.

Един директор на ИКОМОС дойде преди няколко месеца и напълно одобри това, което правим. Той обаче не се казваше Густаво Араос. Аз това си викам – ние ученици ли сме, че непрекъснато да идват хора, които не познават това, което е при нас, и те да ни наставляват и учат. Извинявайте, но ние знаем повече от тях и знаем повече за нашите паметници на културата. Заснел съм 7 крепости в Северна Италия в момент на реконструкция до зъбер като доказателство какво правят те. Ето как се пречи на България. Ще ни дава ли Европа 300 милиона лв. за реставрация, ако това, което правехме, беше лошо? И щяха ли да изплатят парите за тези 30 направени крепости?

Освен това не е вярно, че се лишава от възможността за научни изследвания. Една крепост винаги трябва да се разкопае до дупка, както изисква Венецианската харта, и да бъдат публикувани резултатите на хартиен носител със снимки, чертежи и т.н. За науката крепостите вече са запазени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!