София Филм Фест ни показва 'Чудесата" на Аличе Рорвахер

ОFFNews 27 януари 2015 в 17:00 7566 0

Кадър от
Кадър от "Чудесата" с Моника Белучи.

Носителят на Голямата награда на журито от фестивала в Кан и със специалното участие на Моника Белучи - "Чудесата" на Аличе Рорвахер, ще направи своята българска премиера в рамките на 19-ия София Филм Фест.

„Всичко беше една голяма изненада – самият факт, че филмът беше в програмата на Кан, а и поканата да се върна обратно няколко дни, след като го бяхме представили. Знаех, че получаваме награда, но не ми казаха коя е. Бях много изненадана и страшно щастлива – все още съм в облаците”, споделя режисьорката на пресконференцията след награждаването на един от най-авторитетните фестивали в света.

„Чудесата / Le Meraviglie” е филм за провинцията - за особената любов между баща и дъщерите му, за липсата на синове в семейството, за животните, от които зависи животът и прехраната на една фамилия.

Германецът Волфганг и италианката Анжелика имат четири дъщери – Джелсомина, Маринела, Катерина и Луна. Те притежават зеленчукова градина, постоянен гост Коко, овце и пчели. Семейството е решило да живее в дълбоката провинция, за да защити децата си от ужаса на големия град. Техните намерения са искрени, граничещи понякога с ярост. Задачата обаче се оказва трудна, когато първородната дъщеря Джелсомина започва да иска за себе си по-интересен живот, семейство с по-малко идеали, като тези на своите приятели.

„Трудностите, за които се замисля човек, когато стане дума за привинцията и малките градове, които остават „чисти” места, извън времето - това е, което ме подтикна да направя този филм. От друга страна, погледнато отвътре, това са места, в които хората са се ограничили като в затвор, за да имат осигурена топла прехрана", коментира Аличе Рорвахер.

Създаването на сценария се оказва най-трудното нещо по думите на режисьорката.

„Не беше лесен и изборът на актьори, както и мястото за снимките, просто защото търсехме нещо, което не знаеш как да опишеш, а можеш по-скоро да почувстваш. Работихме с много радост и ентусиазъм. Целият екип извървяхме творческия път заедно, като едно семейство. Аз мисля, че това може да бъде видяно и почувствано в много специалната връзка, която се получи между актьорите и мястото на снимките", споделя тя.

Що се отнася до чудесата, за Аличе Рорвахер чудото е нещо, което те оставя без думи, нещо, което стои на границата между фантазията и реалността.

„Чудесата / Le Meraviglie” предлага пътешествие през променящи се пейзажи, разказ за едно телевизионно състезание и семейство без място. Самата Аличе казва, че "това е филм за провала".

Творбата е посветена на изключителния немски продуцент Карл Баумгартнер – Бауми, който си отиде преждевременно от този свят два месеца преди премиерата. Бауми е роден и израсъл в района, в който се развива действието във филма.

Младата италианска режисьорка е родена през 1981 година във Фиезоле. Учи в Торино и Лисабон. Работила е в документалното кино като монтажист и режисьор.

Първият й игрален филм „Corpo celeste” е представен през 2011 година в Кан и получава номинация за „Златна камера”, а след това участва в 15 авторитетни фестивала по света.

Пътят на „Чудесата / Le Meraviglie” е подобен – след Кан следват Карлови Вари, Рио де Жанейро, Ню Йорк, Лондон, Сао Пауло – над 30 филмови форума в цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews