Изхвърлиха "Софийски солисти" от концерта им във Военния клуб (снимки)

Александра Маркарян, Калоян Константинов 27 февруари 2014 в 18:52 19992 39

Снимка Сергей Антонов

Ръководството на Военния клуб изгони музикантите от "Софийски солисти" и провали празничния им концерт по случай 3 март.

Ръководството на Военния клуб изгони музикантите от "Софийски солисти" и провали празничния им концерт по случай 3 март.

14-те елитни музиканти имаха намерение тази вечер да излязат на сцената, облечени в светлоотразителни жилетки - в знак на протест срещу мизерното им заплащане. С жилетките те искаха да оприличат себе си на служителите във фирмите за чистота на София, с които получават еднакви или дори по-ниски заплати, определени от принципала им - Общината.

Аргументите за проваления концерт от страна на ръководството били, че Военният клуб е свято място и музикантите нямали право да излизат на сцена с подобно облекло.

Скандалът се разразил днес следобед, по време на репетицията на солистите за концерта. Тогава във Военния клуб, чийто принципал е Министерството на отбраната, получили телефонно обаждане - музикантите са категорични, че от отсрещната страна на слушалката е стоял човек от Столична община. Така в клуба разбрали за подготвяната протестна акция и получили съответните "инструкции" за поведение. След въпросното обаждане уредничка от клуба дала да се разбере, че или няма да има протест, или няма да има концерт.

Солистите останали твърди в намерението си да осъществят замислената акция. 30-ина минути преди планираното начало на концерта им било казано окончателно, че той се отменя.

Дори не ни позволиха да излезем без жилетки на сцената, за да обясним на хората защо не сме с жилетки, каквито намерения бяхме заявили публично предварително, коментираха музиканти от "Софийски солисти" пред OFFNews.bg.

Към 18,40 ч. официално облечените и готови за концерт музиканти стояха пред заключените врати на Военния клуб, зад които надзъртаха служители, които отказваха да излязат и да застанат очи в очи с публиката на солистите - десетки хора, които изпълваха тротоара и част от пътното платно на бул. "Цар Освободител" - и да им обяснят защо няма да има концерт. Музикантите стояха отпред и се извиняваха на разочарованите си почитатели. Докато разказваха какво се е случило, сред хората се понесе вълна от възмущение и се чуха гласове за протест заради отнетото право на протест на солистите.

Между 390 и 450 лева получават за един месец самоподготовка, репетиции и концерти 14-те музиканти със статут на концертмайстори от общината за работата си в "Софийски солисти". В тези суми освен нетната заплата е включена и добавката за стаж (1% за всяка година). При някои от солистите той надхвърля 15 години концертна дейност на българската и световната сцена.

Заради унизителното заплащане музикантите решиха да излязат със светлоотразителни жилетки на концерта си тази вечер. Те обявиха намерението си във Фейсбук страница предварително. За да потуши скандала, отговарящият за културата зам.-кмет на София Тодор Чобанов ги извика спешно на среща снощи. Той им обеща 100-тина лева върху заплатите, които с такова увеличение пак ще останат най-ниските за музиканти от такава класа. За да изкарват допънителни пари, Чобанов предложил на солистите да регистрират дружество и да развиват търговска дейност, като например продават билети за безплатните си досега концерти.

OFFNews настоява Министерството на отбраната и Общината да кажат на какво основание отнеха правото на български граждани да протестират тази вечер, провалиха концерт и кой ще понесе отговорността за всичко това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!