Протестиращи нахлуха в Конгреса на Бразилия, поискаха връщане на военния режим

OFFNews 17 ноември 2016 в 13:20 3948 2

Снимка AFP

Десетки протестиращи нахлуха в Долната камара на Конгреса на Бразилия и поискаха да се въведе военния режим, съобщи Би Би Си. 

Най-малко 40 протестиращи успяха да преодолеят охраната и счупиха стъклена врата, за да достигнат до подиума по време на заседанието, като пееха химна. 

Демонстрантите обвиниха правителството в корупция и поискаха връщане на военния режим, какъвто имаше в Бразилия от 1964 до 1985 г. 

Полицията е успяла да арестува протестиращите едва след 3 часа. Всички демонстранти са задържани. 

Говорителят на президента Мишел Темер нарече случилото се "нарушение на демократичните норми", а членове на Конгреса го обявиха за притеснително. 

Недоволството срещу бразилските институции се увеличи след корупционния скандал, в който се оказа замесена Дилма Русеф, довел до импийчмънт. 

Темер, който беше вицепрезидент, пое поста от Русеф. 

Миналата седмица Дилма Русеф обвини официално Темер във вземане на голям подкуп, а партията му обяви, че парите са били законно дарение. 

Бразилия е една от латиноамериканските страни, в които военните свалиха демократичните правителства през 60-те и 70-те години на миналия век. 

Генералите обявиха, че противодействат на съвсем реалната заплаха от комунистически бунт и получиха подкрепата на значителна част от бразилския елит.

Режимът извърши арести, изтезания и убийства на опонентите си, макар и на фона на бърз икономически растеж.

В сряда учители и полицаи протестираха и срещу планирани строги икономии.

Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати срещу демонстрантите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови