Бой за кръста на шадраван в Ботевград (видео)

Ивайло Анев 06 януари 2015 в 14:30 71027 55

В меле се превърна ритуалът по изваждането на богоявленския кръст от градския шадраван в Ботевград, съобщи сайтът Botevgrad.com

След като местният отец хвърли кръста във водата, няколко мъже и едно дете скочиха да го извадят. Най-близо до него обаче се оказа жена от отсрещната страна на шадравана. Тя нагази във водата и извади разпятието. Това беше причината за повторното изпълнение на традицията

Кръстът беше повторно хвърлен във водата в шадравана, но за него скочиха само няколко мъже. Двама от тях се сбутаха в близост до кръста и влязоха в ръкопашен бой. В този момент малкото момче посегна да извади кръста от шадравана, но бе избутано от друг мъж, който взе богоявленския кръст.

"Смелчагата" по най-бързия начин върна кръста на свещеника, грабна паричната награда от 200 лева и се отдалечи от шадравана, без дори да отправи традиционния поздрав към ботевградчани за Йордановден.

Миналата година масов бой в Благоевград помрачи светлият християнски празник. 80 души се включиха в надпреварата за кръста тогава. 32-годишният Николай Иванов от кв. "Струмско" хвана кръста. От оспорваната надпревара, превърнала се в меле, той излезе от водата ранен.

Във Видин се получи друг интересен куриоз от изваждането на кръста от река Дунав.

33-годишният Пламен Георгиев успя да пребори съперниците си за изваждането на богоявленския кръст, но в надпреварата изгуби бельото си.

Това наложи късметлията да престои в ледените води на Дунав, за да не излезе гол пред стотиците граждани, които се бяха събрали, за да гледат Богоявленския ритуал на градския плаж до замъка "Баба Вида". В крайна сметка друг мъж му се притече на помощ и му даде хавлиена кърпа, за да излезе с нея от водата, чиято температура бе 3 градуса.

Пламен участва за четвърти пореден път в церемониите на Богоявление, като за втори път след 2012 година успява да извади кръста. Видинчанинът е женен, има три деца и е безработен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!