Правителството сключва договор за депозит с ПИБ

OFFNews 26 ноември 2014 в 14:44 7966 1

Първа инвестиционна банка

Правителството ще сключи договор за депозит в размер на 1.2 милиарда лева с „Първа инвестиционна банка” АД (ПИБ). Това ще стане във връзка с решението на Еврокомисията, която одобри индивидуална държавна помощ за банката.

Комисията установи, че ликвидната подкрепа от България за ПИБ отговаря на правилата за държавна помощ на ЕС и че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система.

Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 година. В следствие на това МФ нотифицира пред ЕК нова държавна помощ за преструктуриране в полза на „Първа инвестиционна банка” АД. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. да бъде с максимален срок до 18 месеца, т.е. до 28 май 2016 г.

ПИБ ще се задължи да спазва условията и ограниченията по Решението на Комисията и приложението към него, което ще е неразделна част и от договора за срочен депозит, както и всички други условия, определени от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!