Плевнелиев: България все още се готви за строежа на „Южен поток“

OFFNews 30 януари 2015 в 17:17 3265 12

България до момента не е получавала официално заявление от Русия за отказ от проекта „Южен поток“, затова продължава подготовката по реализирането на проекта. Това заяви президента Росен Плевнелиев в интервю за чешкия вестник Lidove noviny.

„Ние не изключваме никой от възможните варианти, тъй като не сме получили официалната позиция на руската страна. Българското правителство продължава подготвителните работи. Надявам се, че проектът в края на краищата ще получи всички необходими за строителството разрешения. Българската позиция е ясна – проектът може да се реализира само по условия, които съответстват с правните норми на ЕС“, посочи Плевнелиев.

„Искаме Русия да бъде наш партньор и да води с нас преговори като с партньор. Един партньор би ни изпратил писмо, в което ни информира за своите планове. Но Русия не направи това. Ние до момента не сме получавали официална информация за това, че проектът „Южен поток“ е спрян. Имаме само публичните изказвания на президента Путин. Освен това ни се струва, че това беше едно много емоционално изказване. Във всеки случай предизвика много спекулации и въпроси“, каза още Плевнелиев. 

Руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 г. спирането на проекта „Южен поток“. Като причина беше посочено това, че България все още не е издала разрешение за строеж на газопровода. Тогава Путин посочи, че руският газ ще бъде насочен към Турция. Малко след това информацията за спирането на проекта беше потвърдена от директора на „Газпром“ Алексей Милер, който подчерта, че няма връщане назад.

Плевнелиев обясни, че до края на 2016 г. ще бъде построен газопровода с Гърция, за който ще се плати с европейски средства.

По отношение на Русия ние оставяме отворени вратите. Ние винаги приветстваме руските инвестиции, но с оглед на тяхното съответствие с нормите на Европейския съюз, подчерта президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!