Горанов: Няма промяна в позицията на ГЕРБ за пенсионния модел

Те били склонни само да отстъпят за ограничението веднъж в живота да решаваш къде ще се осигуряваш

Нели Чолашка 19 декември 2014 в 12:53 2174 6

Владислав Горанов

Не намерихме аргументи за смяна на позицията, няма нищо лошо в даването на избор, съгласни сме между 1 януари и 31 март да подобрим сегашното предложение, да го надградим.

Това обяви в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов след среща с парламентарната група на ГЕРБ, предхождана от срещу между шефът на групата Цветан Цветанов, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и Горанов.

Първаначално финансовият министър не даде подробности за това как ще се надгради предложения модел. "Въпрос на дебат", лаконичен беше той.

По-късно той уточни, че става въпрос за това дали решението за прехвърляне на средства от личните ни партиди в частните пенсионни фондове към НОИ да може да се преосмисли и парите ни отново да се върнат във фондовете, ако решим. Сега текстът предвижда решението да е еднократно и за цял живот.

"Технически има вариант това да стане. Действително няма лични партиди в НОИ, но НОИ ще знае във всеки момент колко пари е получило от лицата, когато те са направили своя избор. Не съществува технологична пречка те да върнат същата сума обратно в избран от тях универсален пенсионен фонд. Разбира се в държавното обществено осигуряване няма доходност, но това е въпрос на избор", разясни финансовият министър.

Той е категоричен, че няма национализация и няма административни решения и няма натиск, а ще бъде гарантирана по-голяма свобода.

Горанов даде за пример други държави, като Унгария, Полша и Чехия, са го решили много по-недемократично този въпрос.

Срокът за избор ще е безкраен, до пенсиониране, каза министърът в отговор на въпрос какъв все пак ще е срокът за избор. 

Няма промяна в позицията на ГЕРБ, това е първа стъпка в правилната посока, коментира още Владислав Горанов.

Относно протестите той каза, че те са най-хубавото нещо на демокрацията.

На въпрос чия в крайна сметка е идеята за предложената набързо реформа в пенсионната система, той отказа да отговори.

Изявлението на Горанов дойде непосредствено преди депутатите да започнат обсъждането и гласуването на второ четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!