7 основателни причини да си имаме посолство на остров Фиджи

Ива Оприкова 06 март 2015 в 16:59 15766 11

България има намерение да открие свое посолство на екзотичния остров Фиджи. Решението на МС предизвика стотици коментари и въпроси. Има ли необходимост от разкриването на дипломатически офис в далечната държава, след като толкова посолства и консулства у нас бяха закрити от външно министерство. България закри мисиите си в Судан, Ангола, Зимбабве, Камбоджа, Тайланд, Тунис... и дори и - Мексико.

Напук на критиките и шеговитите забележки в обществото почетният консул на Кралство Тайланд у нас Виктор Меламед  смята, че възстановяване на дипломатически отношения с Фиджи ще донесат само положителни неща за страната ни, а откриването на дипломатически офис е необходимо и полезно.

В "Часът на Милен Цветков" той заяви, че държавата ни трябва да разширява своето влияние навсякъде и изброи 7 основни причини да си имаме български дипломатически офис в  далечната островна държава.

Ето кои са те:

1.Установяването на дипломатически отношения с остров Фиджи не означава, че трябва да създадем посолство, да закупим къща за офис и да изпратим служители на работа и да харчим държавни пари. Българските граждани, намиращи се на територията на Фиджи сега ползват услугите на посолството ни в Канбера, Австралия. Най-вероятно е на Фиджи да се открие само офис на Австралийското ни посолство. Държавата ни ще има присъствие на островната държава, а това няма да ни струва толкова много държавни средства.

2.Само 19 държави в света и 2 международни мисии имат свои дипломатически представителства с ранг посолства в столицата на островната държава Фиджи, а 30 други държави между които Сърбия, Кипър, Израел подържат дипломатически отношения.

3.Фиджи не е остров на канибалите, а райско кътче за почивка. Далечната дестинация не е много популярна у нас, но може и да стане в близко бъдеще. Европейските туристи, стигнали до тук, са рядкост и се приемат като екзотика, но цените за почивка са поносими и е възможно български туристи да проявят интерес, а оттам да се създаде и работа за дипломатите, които ще работят в представителството ни. Една почивка на екзотичния остров не е толкова непосилно бреме за по-заможните българи - 1800 долара излиза двуседмична почивка до Фиджи.

320 острови са раят за сърфисти, гмуркачи, риболовци, кулинари, а също и за непоправимите романтици и приключенци. Ако богатите българи искат да отдъхнат редом до Мел Гибсън и синът Жак Ив Кусто могат да прегледат офертите, препоръча Меламед. Има свръхлуксозни оферти. Костенурковият остров на Фиджи може да побере не повече от 14 души, които имат възможност да избират за нощувка между традиционни сламени хижи или съвременни къщички, а цената се колебае между 1632 и 2390 долара за нощ. Курортът Ватутеле е още едно привлекателно място на островите Фиджи, където може да се отседне за сравнително ниска цена - 1296 долара на ден. Особеното тук е, че на туристите се препоръчва да ходят боси, а използването на пари, вестници и модерни дрехи е забранено.

4.Отношенията ни с Фиджи датират от повече от 20 години и те трябва да се развиват и подържат. Преди продажбата на БГА" Балкан" държавата  ни има договор с ООН и превозва с чартърни полети "фиджийски" сини каски, които по това време патрулират в милитаризираната зона между границите на Израел и Ливан. Те ни познават като лоялни партньори, посочва Меламед.

5 .Фиджи има уникална кухня, а местното население е една изключително дружелюбна и гостоприемна общност. Независимо, че 50 % от населението са индийци, фиджийците са красиви, винаги усмихнати, поздравяващи всеки чужденец с "була". Приказките за канибали са измислени, но във всеки хотел има справочник, в който  на шега се забранява на туристите да посещават някои планински области самостоятелно и без водач.

6. Фиджи е една много активна в своята външна политика държава. Населението е постоянен участник в мироопазващи мисии.Техни войници са винаги по горещите точки в света. Фиджи имат добро присъствие и име в ООН и гласът им се чува. И ако ние се борим наистина за влияние и осигуряване на подкрепа на български кандидатури в ООН и др. международни организации трябва да имаме и присъствие, и влияние на територията. Струва си да имаме гласа на една такава активна държава, която в този район в Меланезия, Океания има много добри отношения с др. съседни островни държави, които да привлече на наша страна.

7. Освен, че е естественият рай на Земята островната държава е богата на злато, сребро, мед, олово,  дори и залежи на нефт. Почти 10 % от износа на страната идва от находищата на злато. От икономическа гледна точка си струва да сме приятели с Фиджи и има възможности за търговски връзки и сделки между двете страни.

Любопитна подробност за островната държава е, че световната кариера на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева започва именно там. През далечната 1990 г. тя е поканена като гост-професор в Южния тихооекански университет в столицата Сува. Там разбира се България няма посолство, но известната с упоритостта си българка успява да се снабди със самолетни билети до Фиджи и назад. След два дни път каца на летището, подава паспорта си на гишето за проверка. Служителката въвежда данните в компютъра и пита: "Извините, вие откъде сте?" "От България.", отговаря Кристалина. Жената пак написва нещо, гледа екрана десетина секунди и отсича: "Няма такава държава!" .

Оказва се, че България не фигурира в паспортната система на Фиджи, за да се промени това ще ни е необходим и дипломатически офис. Ако не искате да попаднете в подобна неловка ситуация не критикувайте идеята - да си открием представителство във Фиджи.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!