"Хюман Райтс Уоч": България бие, граби и връща бежанци в Турция

ОFFNews 18 септември 2014 в 18:31 5162 17

През последните месеци българската гранична полиция е връщала обратно в Турция търсещите убежище в страната сирийски бежанци, като е била и ограбвала някои от тях. Това се казва в доклад на организацията за спазване на човешките права "Хюман Райтс Уоч".

Организацията е документирала 3 отделни инцидента на връщане на сирийци от България в Турция, което е засегнало поне 43 души.

"Да биеш хора, които търсят убежище в страната ти, след което да ги върнеш обратно зад границата, е просто грешно. ЕС трябва да натисне София да отвори границите си за сирийците и други бежанци, които търсят убежище", заяви отговорникът за Балканите и Източна Европа към организацията Лидия Гал.

На 28 август гранични полицаи са заловили в гората група от около 22-ма сирийци, след като те пресекли границата ни с Турция, споделя пред "Хюман Райтс Уоч" член на заловената група.

Шариф (имената на бежанците, разговаряли с "Хюман Райтс Уоч", са променени, б.ред.), съпругата му и четирите им деца - най-малкото от които на 2 годинки, били сред заловените. Той казва, че граничният патрул бил български, защото езикът им звучал като руския. Полицаите претърсили мъжете и им взели мобилните телефони, парите и водата. Шариф твърди, че българите набили по-младите мъже, въпреки че на него не са посегнали. После ги вкарали в полицейските коли и карали около час, докато не стигнали до турската граница, където униформените им казали: "Тръгвайте, тръгвайте!". 

На 30 август българските граничари хванали на българска територия друга група от 15 сирийски граждани, разказва 19-годишният Мохамед, който бил част от групата. Мохамед разказва, че полицията е пребила него и още 8 други членове на групата. Мохамед твърди, че полицията е принудила всички бежанци да се върнат обратно в Турция, след като ги е задържала за около три часа без спазване на процедурите и без да им даде възможност да подадат молби за убежище.

"Полицейските служители, които ни хванаха, започнаха да ни бият с палки, с юмруци, с ботушите си. Стъпваха върху нас и ни караха да лежим на пода по лице. Пристигнаха подкрепления, довлачиха ни до турската страна на границата и ни прогониха", разказва Мохамед.

Мъжът разбрал, че е в България, защото граничните полицаи не говорели на турски или друг език, който той би могъл да разпознае. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата – описание, което съответства на униформите и отличителните знаци, носени от българската гранична полиция.

При друг случай на 7 септември 21-годишният Хюсеин пътувал за България с 16 други сирийци, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от шест или седем български граничари, които ги претърсили, взели им телефоните, парите, храната и водата и накарали мъжете да легнат на земята.

Полицаите започнали да ритат Хюсеин и няколко други млади мъже и да ги удрят с ръце и палки. Хюсеин бил сигурен, че униформените са българи, съдейки по техните дрехи и език.

След около час на задържаните им казали "Вървете, вървете", като им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила обратно към Турция, полицаите стреляли във въздуха, разказва той.

Хюсеин обяснява, че това бил неговият втори опит да премине в България и че при първия му опит, 25 дни по-рано, българската полиция го предала на турската.

Лошото отношение към бежанци и прогонването им от страната се случва при десетократно увеличение на нередовната миграция, пишат от организацията. През изминалите 10 години България е регистрирала средна бройка от около 1000 души на година, търсещи убежище. През 2013 г. обаче повече от 11 000 души, над половината от които сирийци, бягащи от войната в Сирия, са подали молби за убежище.

Въпреки предупредителните знаци, България се оказа неподготвена за увеличението на бежанската вълна, констатира "Хюман Райтс Уоч".

Връщането на търсещи убежище бежанци, без да се разгледат молбите им за помощ, е нарушение на задълженията на България, съгласно националното и международното законодателство, в това число и по силата на Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на Обединените нации за основните права, която гарантира правото за търсене на убежище.

"България явно си мисли, че след като прожекторите се преместиха на друго място, може да й се размине с пребиването на хора, търсещи убежище, и с връщането им зад граница, вместо да ги защитава и да им дава шанс да потърсят подслон. ЕК трябва да разследва тези нарушения на европейския закон и да тропне с крак", коментира отговорникът за Балканите и Източна Европа към организацията Лидия Гал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!