Историята на най-лошия ски бегач в света

OFFNews 25 февруари 2017 в 16:22 14132 5

Името на венецуелеца Адриан Солано стана най-често споменаваното покрай световното първенство по ски северни дисциплини в Лахти, Финландия.

Причината стана видео от участието му в квалификация за спринта на 1,6 км, озаглавено "Най-лошият скиор в света", което събра хиляди гледания. Наистина Солано не изглежда впечатляващо. Той едва не пада още на старта, след това с мъка пази равновесие върху ските, пада, става, но все пак завършва, макар и последен. След състезанието той обяснява, че за първи път в живота си е видял сняг във Финландия.

"За първи път виждам зима. Имах желание да потренирам преди състезанието, но обстоятелствата ми попречиха. Това беше максимумът от мен. Вярно е, че падах много пъти, но винаги ставах и не се предадох", пише скромният готвач от Южна Америка в Инстаграм.

Обстоятелствата, за които Солано говори са прозаични. На път за лагера в Швеция, той е задържан на летището в Париж и оставен в ареста. Местните митничари се усъмнили в разказа му, че отива на световното в Лахти. Той бил без багаж и с 20 евро в джоба. Полицията решава, че е просто поредният икономически имигрант или дори наркопласьор.

Дори изрядните му документи - покана от Швеция и писмо от организаторите на световното, че поемат всичките му разходи не убеждават френските власти и той е върнат в родината си. Той нямал пари за обратен билети затова се обърнал за помощ към посолството на Венецуела. Оттам му отпуснали средства и той се прибрал безславно у дома.

Историята му обаче се разчува и на помощ се появява известният финландски спортен мениджър и тв водещ Алекси Валавуори. Той регистрира сметка за събиране на пари за обратен билет на Солано и само за час в нея се натрупват 2000 евро. Валавуори намира и спонсори, които осигуряват на венецуелеца ски и екипировка. Така той поема обратния път към Лахти и в крайна сметка застава на старта.

В едно нещо френските полицаи са прави. Във Венецуела няма сняг, но това не пречи страната да има постижения в зимните спортове. Най-известен е примерът със Сезар Баена, който държи рекорд на Гинес по бягане със ски ролери и е единственият венецуелски биатлонист. Той е мечтаел да участва на олимпиадата в Сочи, за което се обръща директно към президента Владимир Путин.

Веднъж попаднал във Финландия, Солано се влюбва в снега и сега мечтата му е да участва на олимпийските игри през 2022 г. Той се надява да си намери треньор в скандинавската страна, който да вдигне нивото му.

Случаят със Солано показва едно - нищо не повишава популярността на даден спорт повече от човешките истории, които го изпълват с живот. Самият Адриан преминава пътя от считан за нелегален имигрант до най-споменаваният участник в Лахти с неизменната си усмивка на лицето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

5

Гароне

28.02 2017 в 13:58

Иначе не си падам много по ски бягането(без пушка), но щом е било квалификация, може да участва който иска.

21272

4

Гароне

28.02 2017 в 13:58

Само френските поличаи не мога да разбера, толкоз ли не могат да бият един имейл, да питат вярно ли има такъв състезател.

5330

2

deyan_h

25.02 2017 в 17:10

предпоследен ..

5330

1

deyan_h

25.02 2017 в 17:10

Обаче наистина изглежда като човек, стъпил за първи път на писалки, ЗАСТЪПВА СИ ПЕТИТЕ за бога, нима това е като за световно? Баси, и аз искам да участвам ... (((
 
X

Да помогнем на украинските деца!