Още две оставки във Фонда за лечение на деца

OFFNews 26 септември 2016 в 15:14 3529 0

Директорът на Българския дарителски форум (БДФ) Красимира Величкова напусна Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Това съобщиха от БДФ, като публикуваха и писмото, с което Величкова обявява решението си пред премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов. 

Причината за оставката е несъгласие с начина на ръководене на Фонда след смяната на директора му.

"В момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен", пише Красимира Величкова.

"За мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата", пише още тя.

Българският дарителски форум обяви още, че няма да предлага заместник на Красимира Величкова и се оттегля от Обществения съвет, докато се поддържа приетата политика. 

Ето и цялото писмо, с което Красимира Величкова напусна Обществения съвет на Фонда за лечение на деца:

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми д-р Москов,

Обръщам се към Вас, за да Ви информирам за решението на Българския дарителски форум да прекратя участието си като член на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), на основание чл.26(1), т.1 от Правилника за дейността и организацията на работа на ЦФЛД.

От 2007 г. Българският дарителски форум и неговите членове – дарители и партньори, са приели за свой приоритет инвестирането на усилия и средства за подпомагането на деца със здравословни проблеми. Тези усилия доведоха до промяната на структурата, работата и ефективността на център „Фонд за лечение на деца“ през 2010 година, откогато съм и доброволен член на Обществения съвет към ЦФЛД (с решения на Министерския съвет от 2010 и 2013 г.).

През тези 10 години сме преминали през много трудности и конфронтации с Министерството на здравеопазването (при въвеждането на финансовия лимит през 2011 г. и др.), но винаги е имало опит за конструктивен диалог между нас (като членове на Обществения съвет и представители на своите организации), Министерството и администрацията на Фонда. В резултат на тези общи усилия за този период Фондът подпомогна над 5200 деца.

От месец април тази година след публичните арести на целия екип на ЦФЛД и промяната на неговото ръководство, правилник и начин на функциониране изцяло се подмени смисълът от съществуването на този Фонд.

В момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на Фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен.

Ето защо за мен и за Българския дарителски форум участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата. В допълнение, тъй като мандатът на Обществения съвет изтича в края на октомври 2016 г., Български дарителски форум няма да номинира свой представител за него, докато ръководството на Министерството и ръководството на Фонда поддържат вече предприетата политика.

За нас и извън Обществения съвет на ЦФЛД остава смисълът да подпомагаме и работим за качествена и системна промяна, която да гарантира равен и навременен достъп до лечение на най-нуждаещите се деца.


С уважение,

Красимира Величкова,
Директор
Български дарителски форум

В същото време желанието си да напусне Обществения съвет на Фонда обяви и журналистът от радио "Витоша" Милена Златкова. Тя съобщи решението си на страницата си във Фейсбук. 

"Опорочено добро"

През годините научих, че каузите стават реалност и мечтите се сбъдват, когато...не се отказваш. Оказа се, че желанието за промяна и помощ има различни измерения. Едно от тях е да не бъда част от порочна система. И когато се окаже, че на даден етап е невъзможно да бъде облагородена отвътре - изходът е един.

С това, членовете на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца стават с един по-малко, в мое лице. С още един! Безкрайно съм благодарна, че имах възможността да срещна хора, като Desislava Hurmuzova, Krasimira Velichkova, Мария Чернева, Нели Логофетова, Надежда Цекулова. И отново, по пътя на Доброто - и доц. Анелия Буева. Личности много по-запознати с "номерата на системата". Но и "виновни" за надеждата и спасението на много дечица, българчета. 

Присъствах на достатъчно вулгарни ситуации, в заседания, които бяха...плашещи със своята реалност. Цинична реалност. Отдавна "разредих" участието си. И официално ставам част от хората, нежелаещи да подкрепят "опороченото добро". Не ми е за пръв път, но се молех да има и друг шанс.

Битките продължават.

А всички ние, ще продължим, както винаги - крачка по крачка, всеки ден, за още едно детенце, за още едно семейство. Отново, отначало, винаги.

Защото държавата, трябва да служи на хората.

А някои го забравиха.

Вярвам, че действащ Фонд за лечение на деца ще има. Ефективен. Човешки. С други хора, на друг етап.

Така оставките в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца станаха четири за последната седмица.

Преди дни Съвета напуснаха Десислава Хурмузова от инициативата "Спаси, дари на..." и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. От "Спаси, дари на..." също обявиха, че няма да излъчат нов свой представител във Фонда за лечение на деца.

Като причина за оставките беше обявена подмяната на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, както и липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови