Лекари започват масови протести от понеделник (обновена)

OFFNews 27 март 2016 в 13:40 4674 3

Започваме ефективен протест, обяви пред Нова телевизия председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

„Протестът ще се изразява в прекратяване на работа. Искам да поднеса извинение на нашите пациенти заради временно неудобство, но те трябва да знаят, че ние сме се погрижили навсякъде, където ще има протести, да има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има на вратите на кабинетите на всички стачкуващи лекари”, обясни той.

Стачката започва в няколко области, а след това ще се включат още. Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста, каза още д-р Киров.

Ние не стачкуваме за нашите пари, ние сме принудени да се превърнем в бездушни чиновници, които изпълняват безсмислени наредби, които са във вреда на пациента. Не искаме да бъдем такива хора, искаме да бъдем лекари, които се грижат за здравето на хората, коментира д-р Гергана Николова, която работи като общопрактикуващ лекар.

Медиците протестират срещу служебния рамков договор, който предвижда и въвеждането на пръстов идентификатор за пациентите. Според лекарите той само би затруднил работата им.

Пациентски организации и медиците в Спешната помощ обаче се разграничиха от исканията на Лекарския съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министъра на здравеопазването.

Според тях акцията ще изложи на риск живота на пациентите, ако личните лекари не осигурят достатъчно дежурни кабинети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!