Щурм на посолството на Русия в Киев, 100 загинали край Луганск

Мира Даскалова 15 юни 2014 в 19:35 6837 28

Гневна тълпа изпочупи прозорците на руското посолство в Киев. Москва поиска от Съвета за сигурност на ООН да осъди нападението.

Около 300 души, много от които маскирани, се стекоха пред руското посолство в Киев, разгневени от свалянето на украински военен самолет в Луганск и смъртта на 49 военнослужещи ден преди това. Протестиращите обвиняват Русия за трагедията. Скандирайки заплахи и обиди, те замеряха сградата с камъни и преобърнаха няколко служебни автомобила.

Москва обвини властите в Киев, че умишлено не са предприели нищо, за да спрат атаката срещу посолството. В официално оплакване Русия заяви, че Украйна "не спазва задълженията си според международното право". 

Междувременно украинския президент Петро Порошенко обяви, че операцията на изток е навлязла в нова фаза и армията е в настъпление срещу бунтовниците за пръв път от началото на конфликта.

В същото време ситуацията в град Луганск става все по-тежка. Водачът на проруски настроените местни сепаратисти Валерий Болотов обяви, че през последното денонощие при тежките сражения са били убити около 100 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки