Путин: Защо Турция свали самолета? Може да е решила да оближе по едно място САЩ

OFFNews 17 декември 2015 в 12:31 18241 36

Снимка РИА Новости

Така и не разбрахме защо Турция свали нашия самолет. Може да е решила да оближе по едно място САЩ. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на т.нар. си голяма пресконференция, в която отговаря на въпроси на журналисти. 

Действията на турските власти по отношение на нашия самолет е враждебен акт. Това, което особено ни възмути, е, че ако беше наистина нещастен случай, както обяви Анкара, вдигаш телефона и се обясняваш, че е станало така и така. Вместо това турските власти веднага отидоха в Брюксел и се прикриха с НАТО, коментира Путин. 

И това се случва след срещата в Анталия, където бяха поставени особено чувствителни за Турция въпроси и ние се съгласихме да помогнем. Не разбирам защо беше нужно, какво си помислиха, че е избягаме оттам? Русия не е такава страна. Вместо това ние увеличихме присъствието си в Сирия, нямахме ПВО система, вече имаме. Преди Турция постоянно нарушаваше въздушното пространство на Сирия, нека да опита сега да го направи, допълни руският президент. 

Путин допълни, че Русия поддържа инициативата на САЩ за резолюция на ООН за Сирия.

За това идва и Кери, винаги е възможен компромис, но трябва да има отстъпки и от двете страни. Никога няма да се съгласим с това, че някой трябва да каже кой трябва да управлява дадена страна, позицията ни не се е променила, тя е принципна. Само сирийският народ трябва да реши кой да го управлява, подчерта Путин.

Той каза още, че се готвят съвместни действия за подготовка на конституция на Сирия и прозрачен механизъм за осъществяване на избори, а след това Сирия ще трябва да реши. 

Нашият план за Сирия съвпада и с идеята на САЩ и Европа. Има обаче и претенции, някой иска да работи със сирийското правителство, друг не иска. Нашата операция в Сирия ще продължи, докато сирийската армия продължава своята операция срещу "Ислямска държава", допълни Путин.

По думите му Москва одобрява и идеята на френския президент Франсоа Оланд за подкрепа и на въоръжената опозиция в Сирия, която се бори срещу ИД. Намерихме контакти с опозицията, която се бори с ИДИЛ, и вече я подкрепяме, каза президентът. 

Единственият възможен начин за решаване на проблема с „Ислямска държава“ е политическият. Няма друг начин. По-добре рано, отколкото късно. ИДИЛ е заплаха за всички.

Путин получи и въпроси за Украйна и за намесата на Русия в конфликта в страната. 

Никога не сме казвали, че там няма хора, които се занимават с решение на определени въпроси, но няма редовна руска войска. Трябва да има обмен на пленници, но обменът трябва да е равен, спокойно трябва да се обсъди и да се продължи това, за което всички сме съгласни – да се освобождават пленници и от двете страни.

Не сме заинтересовани от изостряне на конфликта в Украйна. Искаме уреждането му по мирен начин, а не чрез ликвидация на лидери от Източна Украйна, каза руският президент.

По повод прекратения проект "Южен поток" Владимир Путин обяви, че Русия е имала готовност да го построи, но не ѝ е било позволено. 

Европейската комисия принуди България да прекрати изграждането на газопровода. Учудва ме „беззъбата“ позиция на българското правителство по проекта, която противоречи на интересите на страната - строителство за 3 млрд. евро плюс 400 млн. евро всяка година приходи от транзит. Измислихме този проект, за да помогнем на България, а те не го искат.

За "Турски поток" Путин обяви, че решението дали ще се строи, или не не зависи само от Москва. Искаме писмена гаранция от Европейската комисия, че всички възможни маршрути, включително този, ще бъдат приоритетни и ще се реализират. Ако Анкара донесе такава хартийка, ще продължим, но засега не го виждаме, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!